Zakon na kome bi Dinkiću pozavideli Koba i Mekarti

Šta će se desiti ako komšije Mlađana Dinkića ne budu mogle podnositi buku električne gitare iz stana u kojem nemaju ni komplet kineskih šoljica za kafu, pa zatraže od nadležne gradske inspekcije da „smiri“ stvaralački impuls potpredsednika Vlade i lidera parlamentarne stranke G17?


Pa, g. Dinkić će, sudeći po logici kojoj je sklon, od parlamenta zatražiti da ukine inspekcije koje ometaju kulturne radove od regionalnog značaja. Biće koje drži do zdravog razuma odmah bi reklo da je to – nemoguće. Ali, što se ne bi ukinula neka kilava inspekcija kad frontmen „Monetarnog udara“ izgleda može da donese zakon kojim bi javnost jedne zemlje bila svedena na razmenu poruka preplašenih miševa koje spremaju za velike eksperimente? I sve u ime demokratije i navodnog nespornog prava novinara da budu watch dog u društvu u kojem ozbiljne razmere korupcije ne spori niko, od predsednika države, do brižne majke iz romskog naselja s leve obale Save, tamo ispod „Hajata“ i starog „Interkontinentala“.


I gotovo da je do suza dirljiva ideja dela javnih delatnika kako bi predlog novog zakona o informisanju trebalo popraviti, pa – usvojiti. Da parafraziramo čuvenog pravnog mislioca: ono što se grbo začne, vreme ne ispravi!


Ono što je Mlađa zamislio kao kolac za Raju Rodića i njegov „Kurir“ ne može biti okvir za rad srpskih novinara i medija, ma šta ko o njima mislio. Ne bi trebalo da može iko – pa makar on i čitavu deceniju kontrolisao tokove novca – u zemlji koja je sebi demokratiju postavila kao cilj da donese zakon na kome bi mu i Koba i Mekrati pozavideli odozgo iz tišine plavih prostranstava.


Raja Rodić zaista nije stena na kojoj bi se mogla podići neka temeljna solidarnost i životno ugroženog esnafa, te je jedan od najvećih rezultata Mlađinog zakonika ujedinjavanje novinara svih boja nasuprot paradržavne (u perspektivi i antidržavne) bezobzirnosti. Kad bih bio neka vlast koja misli dalje od dnevnog parlamentarnog konsenzusa, baš bih se zamislio: da li vredi baciti sve karte na čoveka koji i od Raje Rodića može da napravi sveca?


Slobodan Reljić

Tagovi

Povezani tekstovi