Siniša Kovačević napustio sednicu jer Odbor za kulturu i informisanje neće da raspravlja o novinarima, Bakarec viče nekome „pijanduro“

Siniša Kovačević,
Snimak ekrana: Jutjub/ Narodna stranka
Siniša Kovačević, Snimak ekrana: Jutjub/ Narodna stranka

 

Sedma sednica Odbora za kulturu i informisanje počela je vređanjem „pijanduro jedna“ i „idite da slavite pogrom na Kosovu“, koje je izrekao Nebojša Bakarec nakon što su se predstavnici opozicije i predsedavajući Siniša Kovačević napustili sednicu, jer je promenjen dnevni red.

 

Na dnevnom redu sedme sednice Odbora za kulturu i informisanje bile su tačke sanje u srpskom novinarstvu, razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu (broj 02-398/23 od 28. februara 2023. godine), razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi (broj 011-416/23 od 3. marta 2023. godine), koji je podnela Vlada.

 

Nebojša Bakarec je odmah pre glasanja za dnevni red podneo predlog da se tačka jedna i četiri ne razmatraju jer za njih nema skupštinskog materijala.

 

„Nema potrebe da pričamo o novinarstvu, ovo nije tribina, da ne bi ove bila pričaonica i pljuvaonica. Kako da raspravljamo o stanju srpskog novinarstva kad nismo dobili materijal ili neki zaključak predsedavajućeg. Tačka razno ne može da prođe kao takva, tu može da se priča svašta“, rekao je Bakarec.

 

Nakon glasanja, gde je predlog usvojen sa deset glasova za i šest protiv, sednicu je napustio predsedavajući Siniša Kovačević i predstavnici opozicije dok su preostali deset članova nastvaili održavanje sednice sa samo dve tačke dnevnog reda.

 

„Nije trebala nikakav administrativna priprema o temi novinarstva naših službi jer smo svi novinari u Srbiji pod pritiskom, neki su proteklih dana relocirani i smatrao sma da treba o nivinarstvu da raspravljamo jer nema većeg dostignuća od slobode, od slobodne reči i slobodnog mišljenja“, naveo je Siniša Kovačević.

 

Odbor za kulturu i informisnaje nastavo je rad a na dnevnom redu je razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu (broj 02-398/23 od 28. februara 2023. godine) i razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi (broj 011-416/23 od 3. marta 2023. godine), koji je podnela Vlada.

Tagovi

Povezani tekstovi