Frekvencija odobrena samo SPC

Iz Ministarstva su juče demantovane optužbe koje im je prethodnog dana uputio predsednik Srbije Boris Tadić. Dragomir Vasiljević je istakao da pojedinci nisu dobili frekvencije, precizirajući da je Sektor za telekomunikacije dozvolu za korišćenje etra dao Crkvi na korišćenje dok proces dodele frekvencija ne krene po Zakonu o radiodifuziji.
Tadić je povodom Svetskog dana slobode medija kritikovao rad Ministarstva za kapitalne investicije uz ocenu da je uzurpiralo prava Agencije za telekomunikacije i tvrdnju da pokušava da vrši nelegalnu raspodelu frekvencija pojedinim medijima.
Slobodan Stojišić, predsednik Upravnog odbora ANEM upozorava i da kao važeći plan za raspodelu frekvencija figurira varijanta stara više godina po kojoj postoje samo četiri nacionalne frekvencije i to za tri programa RTS i Radio Jugoslaviju. Stojišić za Danas kaže i da Ministarstvo radi veoma netransparentno i da se stručna javnost ni za šta ne pita.
– ANEM se pribojava situacije da i dalje nepodobni mediji izgube dozvolu za rad zbog tehničkih nedostataka koji nisu pravilno utvrđeni – objašnjava Stojišić.
Problem je i što se izrađuju planovi raspodele, a da Agencija za telekomunikacije koja još nije formirana zajedno sa Savetom za radio difuziju nije izradila strategiju razvoja ove oblasti. Još nije izabran upravni odbor Agencije, a za funkcionisanje Saveta za radio difuziju nedostaje izbor devetog člana sa Kosova i Metohije, usvajanje finansijskog plana i statuta.
U saopštenju Ministarstva precizira se da je predlog članova upravnog odbora Agencije u skupštinskoj proceduri. Dodaje se da je Ministarstvo u „želji da rad učini maksimalno transparentnim i ažurnim“ uputilo na javnu raspravu predlog Plana za raspodelu frekvencija/ lokacija za analogne FM i TV radiodifuzne stanice na teritoriji Republike Srbije. List Danas ovaj dokument nije mogao da nađe ni na sajtu Ministarstva, niti bilo gde na internetu.


M.Jevtović

Tagovi

Povezani tekstovi