Glasaćemo za izmene Zakona o informisanju

Iako napominje da tekst zakona „nije idealan“, Pastor kaže da je on generalno prihvatljiv nakon amandmana koje je uložila sama Vlada u toku parlamentarne rasprave o tom aktu.
– Za nas je taj tekst prihvatljiv, mada je ostala još jedna sporna odredba kojom se predviđa mogućnost likvidacije medija kojem je račun blokiran duže od 90 dana. Ali, mislim da je ta odredba lako oboriva na Ustavnom sudu, s tim da treba imati u vidu da je ocena ustvanosti moguć a tek nakon usvajanja zakona – naveo je Pastor.
Naš sagovornik je objasnio da najave SVM-a o preispitivanju odnosa u vladajućoj kaoliciji nisu vezane za 31. avgust, odnosno za dan glasanja o izmenama Zakona o informisanju i nizu drugih zakonskih predloga o kojima je parlament rasprvaljao prošlog meseca po hitnom postupku. – Za nas nije presudno to kako će proći Zakon o informisanju, jer se on ne odnosi na manjinske medije. Za nas je, međutim, jako važno usvajanje zakona o nacionalnim savetima na koji čekamo već šest-sedam godina, ali verujem da će on biti izglasan bez problema. I to će biti veliki korak u pravcu obezbeđivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina – ocenio je poslanik SVM-a.
Po njegovim rečima, preispitivanje pozicije Saveza vojvođanskih Mađara u parlamentarnoj većini zavisiće od toga u kojoj meri se ispunjavaju dogovoreni prioriteti iz koalicionog sporazuma te stranke sa DS-om. Iako je toko nekoliko proteklih meseci iz SVM-a u više navrata izražavano nezadovoljstvo odnosom demokrata prema ugovorenim obavazama iz tog međustranačkog sporazuma, te je čak najvljivana i mogućnost uskrać ivanja podrške Cvetkovićevom kabinetu, danas su, ako je suditi po Pastorovim rečima, stavovi ove stranke mnogo pomirljiviji. – Mi ćemo sigurno razmišljati o tome da li treba da podrž avamo aktuelnu vladu, ali ne verujem da će ona u nekom kratkom roku izgubiti većinu u parlamentu – ocenio je Pastor. On ne veruje ni da bi do kraja godine moglo biti prevremenih izbora, o čemu se, inače, dosta spekuliše u javnosti. Međutim, nije siguran da će i naredna godina „proći bez izbora“, navodeć i da je „politički život u Srbiji takav da se ne može odgovorno procenjivati šta bi se moglo dešavati na duže staze“.


B.D.S.

Tagovi

Povezani tekstovi