Demostat: Internet alati za proveru lažnog sadržaja ili informacija

Izvor:Canva
Izvor:Canva

 

 

Video resursi za poboljšanje medijske pismenosti mogu se proveriti i na jednoj od stranica RAND, onlajn alata gde se posredstvom linka do videa, vesti ili informacije, koju treba proveriti može potvrditi da li je u pitanju lažan sadržan ili informacija, piše Demostat.

 

Kako se navodi, u svetskoj javnosti se sve više uspostavljaju onlajn resursi medijske pismenosti sa ciljem unapređenja medijske pismenosti na globalnom nivou.

 

 

„Svaka informacija publici nešto znači jer na njoj obično grade svoj stav i preduzimaju sledeće korake. Ali činjenica je da živimo u eri kada se veštačka inteligencija koristi za kreiranje uverljivih fotografija, audio i video podvala, a mediji su često sredstvo za manipulaciju publikom“, piše Demostat.

 

Lažne informacije, fotografije i video snimci imaju za cilj da prodaju, ubede, zbune, ali pre svega da prevare. Koriste se da nametnu mišljenje javnosti, zauzmu stranu ili izazovu strah i paniku.

 

Demostat podseća da se proteklih dana, nakon sastanka predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga u Moskvi, pojavila fotografija na kojoj Putin kleči na jednom kolenu pred kineskim predsednikom.

 

U medijima je pokrenuta debata da li je reč o pravim ili lažnim fotografijama, a mnogi su dokazivali da je fotografija fotomontaža, koju je napravila veštačka inteligencija.

 

Bilo je reči i o Putinovim dvojnicima, pa je savetnik gradonačelnika ukrajinskog grada Marijupolja Petro Andriuščenko napisao na Telegramu da je „Putin ili jedan od njegovih dvojnika“ u noćnoj poseti okupiranom regionu – a ne sam Putin.

 

Slične spekulacije stigle su i sa ruske strane, a o tome je govorio ruski ekstremista Igor Girkin Strelkov rekavši da kada vidi navodnog Putina u gomili, odmah zna da gleda u dvojnika.

 

„Niko ne zna o čemu priča, verovatno priča gluposti“, poručio je Girkin.

Tagovi

Povezani tekstovi