Mnogo očekujem od LDP

Kako kaže za „Alo!“, NUNS je odabrao institucije sistema, jer je vreme peticija, skandala i ulica davno prošlo.
– Pogledali smo svih 50 amandmana i izdvojili smo tri koja bi zakon učinili prihvatljivim. Prvi se tiče registra medija i NUNS predlaže da ako se mediji u prvih mesec dana ne registruje, ne ide odmah zabrana, nego kazna. Drugo, smatramo da treba preispitati osnovanost odredaba koje se odnose na rad medija ukoliko dođe do blokade računa. I treći se tiče načina prodaje, odnosno vlasništva. Prodaja nije zabranjena, ali je veoma otežana.
l Od LDP-a ste dobili signale da su ovi amandmani prihvatljivi za njih. Da li iz G17 plus stižu slični tonovi?



– To morate da pitate G17, jer smo mi nezavisno udruženje. LDP je preuzeo na sebe odgovornost i ja sad od te stranke očekujem da razgovara sa G17.
l Šta poručujete protivnicima Zakona o informisanju, koji su ga „častili“ epitetima neevropski i restriktivan?
– Na sve te primedbe NUNS od početka ima jasan stav. Zakon o informisanju nije jedini koji reguliše medijsku scenu Srbije i ono što je dobra novina u razgovorima sa LDP-om je to što se ta stranka obavezala da će u najkraćem roku pokrenuti izmenu seta medijskih zakona. Svi ti zakoni u ovom trenutku nisu sinhronizovani i oni proizvode najveći haos na medijskoj sceni.
l Šta kažete na opasku da je i sa postojećim zakonima bilo moguće stati na put medijskim hajkama, koje su povod za ove zakonske izmene?
– Očigledno da nije moglo. Zašto su se sudije opredeljivale ili da odustanu ili da izreknu minimalne kazne? Onda je u pitanju pravosudni sistem.


I.K.


 

Tagovi

Povezani tekstovi