Pismo IFJ vlastima u Beogradu

Vaša Ekselencijo,


Obraćam Vam se kako bih izrazio veliku zabrinutost Međunarodne federacije novinara i njegovih 120 podružnica, koje predstavljaju 600.000 novinara širom sveta, za odluku Vaše Vlade da podnese Narodnoj skupštini nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.
Zabrinuti smo, takođe, za žurbu Vlade Srbije da se ove izmene i dopune Zakona usvoje na vanrednoj sednici Skupštine, bez bilo kakve prethodne javne debate ili čak konsultacija sa medijskim udruženjima, novinarima i/ili stručnjacima.
Pridružujemo se našoj podružnici, Udruženju novinara Srbije, u pozivu poslanicima Narodne skupštine Srbije da odbace ove zakonske predloge. Izmene i dopune Članova 14., 16., 92., 93. i 95. očigledno nisu u skladu sa evropskim standardima ili sa Ustavom Srbije, i ozbiljno bi ograničile slobodu izražavanja u Srbiji.


Smatramo da predložene drastične novčane kazne, koje bi omogućile Vašoj Vladi da vrlo brzo zatvori javna glasila, nisu u skladu sa pravnim sistemom Srbije. Ove visoke novčane kazne nesumnjivo će nametnuti ogromno ograničenje slobode štampe i dovesti do gušenja medija i samocenzure. Protivimo se da registar javnih glasila bude predmet državne kontrole, kao i visokim novčanim kaznama koje su predviđene u slučaju neregistrovanja, što će samo voditi stečaju javnih glasila. Predlog o zatvaranju javnih glasila zbog nelikvidnosti u trajanju od 90 nepovezanih dana, ograničiće, takođe, slobodu štampe.
Prema temeljnoj analizi nezavisnih pravnih stručnjaka, novčane kazne protiv izdavača bile bi, ovim izmenama i dopunama Zakona, veoma uvećane, bez dovoljno smernica ili standarda, i one nisu u skladu sa sa srpskim i međunarodnim normama kojima se naglašava suštinska važnost slobodne i energične štampe.
Oni su zaključili, takođe, da zahtevi registracije i novčane kazne ne zadovoljavaju najvažniji uslov Člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima – da bilo koje mere moraju da budu “neophodne u demokratskom društvu” – i njima se ne postižu ciljevi koje Član 10. smatra legitimnim.
Oni zaključuju da “stvaranjem registra kojeg će karakterisati nametnuta kontrola javnih glasila i koji nije dovoljno nezavistan od države, zatim izostavljanjem bilo kakvih smernica u vezi detalja koji se odnose na sprovođenje zakona i određivanje kazni i ne pružajući, pri tom, bilo kakvo uverljivo obrazloženje za takvo postupanje, izmene i dopune zakona se neopravdano i nepotrebno upliću u medijsko pravo slobode izražavanja.”
Pozivamo Vašu Vladu da povuče ovaj Predlog izmena i dopuna pošto oni očito krše evropske principe slobode štampe.


S poštovanjem,


Jim Boumelha
Predsednik
Međunarodna federacija novinara

Tagovi

Povezani tekstovi