Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola, pozvali na šestomesečnu pauzu

slika: canva
slika: canva

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji pozvali su na šestomesečnu pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća.

 

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu veštačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot ČetGPT-4, kojeg je razvio startap „OpenAI“, čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, prenosi Rojters.

 

U pismu, koje je objavio neprofitni institut „Fjučer of lajf“, a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujući Maska, izvršnog direktora „Stabiliti AI“ Emad Mostaka, istraživače iz kompanije „Dip majnd“ u vlasništvu „Alfabeta“, i vodećih naučnika u oblasti AI Džošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja veštačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

 

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati“, navodi se u pismu.

 

Pismo je usledilo nakon što je Evropol posle istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je Čet GPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, „pecanje“, odnosno „fišing“, širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

 

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

 

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u Open AI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

 

Tekst: Euronews

Tagovi

Povezani tekstovi