UNS održao protest protiv izmena Zakona o informisanju

Oko 50 članova UNS-a i medijskih stručnjaka koji su protiv usvajanja ovog zakona okupilo se na Trgu Nikole Pašića noseći transparent „Stop antievropskom zakonu o medijima“, nakon čega su u Skupštini Srbije predali peticiju.


Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ponovila je da je zakon „antievropski i antiustavan“ i da će ako bude usvojen „gasiti medije po kratkom postupku“.


Ona je novinarima rekla da će UNS u slučaju da zakon bude usvojen tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše zakon, od Ustavnog suda da se izjasni o njegovoj ustavnosti, kao i da će biti upućena predstavka Evropskom suda za ljudska prava.


„Došli smo da poslanicima svojim telima pokažemo da stojimo iza svojih reči…da razumeju da krše nečija prava i da krše slobodu izražavanja u Srbiji“, rekla je Smajlović i dodala da je peticiju protiv zakona potpisalo oko 600 novinatra i drugih medijskih radnika.


„Ovo nije buna protiv vlasti, ovo nije protiv Vlade. Ovo je samo da pokažemo da stojimo iza svojih reči“, navela je ona.


Ona je ponovila da novinare niko nije konsultovao u vezi izmena zakona.


„Mi smo pokušali u poslednjih mesec dana da organizujemo javnu raspravu iako je tada bilo kasno. U toj raspravi se pokazalo da su svi na našoj strani. Ne samo evropske ustanove već i domaći medijski i pravni eksperti“, navela je ona.


Protestu su, izmedju ostalih, prisustvovali generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, novinar Miroslav Lazanski, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, istoričar Čedomir Antić.

Tagovi

Povezani tekstovi