NUNS održao sastanke sa novinarima i predstavnicima javnih tužilaštava u Vranju

image (2)

Predstavnici NUNS-a su 3. aprila u Vranju održali sastanak sa novinarima na kojem se pričalo o otvorenosti pravosudnih institucija, načinima komunikacije ovih institucija sa medijima i javnošću, a posebno javnih tužilaštava. Tema je bila i bezbednost novinara, njihova iskustva sa uspostavljenim mehanizmom kontakt tačaka, efikasnost postupanja institucija, ali i drugi problemi sa kojima se novinari susreću u ovom delu Srbije.

 

Novinari su istakli da komunikacija sa javnim tužilaštvima nije loša, ali da postoji prostor da se ona unapredi, kao što je veća proaktivost u davanju informacija kada su u pitanju slučajevi za koje ocene da može da postoji veća zainteresovanost javnosti. Isticali su da postoji potreba za većom otvorenošću ostalih institucija i veća proaktivnost.

 

Predstavnici NUNS-a su se istog dana sastali i sa predstavnicima Višeg javnog tužilaštva u Vranju, Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, kao i predstavnicima odeljenja ovog tužilaštva u Bujanovcu, i Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu. Na sastanku su predstavnici NUNS-a prezentovali nalaze istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koji pokazuju da je neophodno unaprediti komunikaciju i razumevanje, a takođe su preneli i zaključke sa sastanka održanog sa novinarima. Razgovaralo se o komunikaciji novinara i tužilaštava, kao i o bezbednosti novinara i postupanju tužilaštva u ovim predmetima.

Predstavnici javnih tužilaštava su istakli značaj uspostavljanja dobre komunikacije sa medijima kako bi se prenele tačne informacije i ukazali su na svoje napore da se uspostavi takva komunikacija. Takođe, istaknuti su i problemi u medijskom izveštavanju o pravosuđu.  Predstavnici tužilaštava su pokazali spremnost da se komunikacija poboljša kroz naredne zajedničke korake. Posebno je istaknuta važnost teme bezbednosti novinara, uspostavljenog mehanizma za zaštitu bezbednosti novinara i hitnog postupanja u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara, a predstavnici tužilaštava su upoznali predstavnike udruženja sa načinima postupanja u predmetima u kojima su oštećeni novinari.

Tagovi

Povezani tekstovi