Usvojen najgori medijski yakon!

Poslanici DS-a, G17 Plus, LDP-a i PUPS-a usvojili su juče tesnom većinom izmene i dopune Zakona o javnom informisanju kojima se uvode drakonske, milionske kazne i za najmanje greške u srpskim medijima! Za zakonski predlog, koji su oštro kritikovali svi glavni urednici, medijski stručnjaci, ali i OEBS, Savet Evrope i Međunarodna federacija novinara, glasalo je 125 poslanika!


Zakon su podržali poslanici DS-a, G17 Plus, „krnji“ LDP-a, pet poslanika PUPS-a, ali i Saša Dujović iz Pokreta veterana Srbije, koji je na listi SPS-a, kao i „odbegli radikal“ Jovan Damjanović. Osim opozicionih SRS-a, DSS-a i SNS-a, protiv zakona su dosledno svom stavu glasali i poslanici LDP-a Vesna Pešić i Žarko Korać, dok su poslanici SPS-a bili uzdržani.


Čedin izgovor u SRS-u!


Izglasavanje ovog skandaloznog zakona omogućili su poslanici LDP-a. Stranka Čedomira Jovanovića svoje glasanje za zakonski predlog opravdala je usvajanjem amandmana koji je podneo SRS (?!?), a kojim se briše odredba o zatvaranju novina ako je izdavaču u toku godine račun u blokadi 90 dana.



Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković „objasnio“ je da je ta stranka, posle principijelnog stava da će poput koalicionog partnera SPS-a biti uzdržana, podržala zakon „zbog dogovora na Vladi“.


– Jesmo govorili da ćemo biti uzdržani, ali smo istovremeno ostavljali mogućnost da promenimo stav, ako takav dogovor bude postignut na Vladi… Pre glasanja održan je sastanak najužeg partijskog rukovodstva na kome nas je predsednik Jovan Krkobabić obavestio da su prihvaćeni amandmani koji su u skladu sa našom politikom – kazao je Čolaković.


Usvajanje ovog zakona žestoko je kritikovala opozicija, ali i jedan od lidera vladajuće koalicije Dragan Marković Palma! Lider JS je juče pozvao novinare da od sada još oštrije pišu o političarima!


– Ispada da je u Srbiji najgora i najkriminalnija oblast novinarstvo, pa se Vlada usred najveće ekonomske krize po hitnom postupku bavi medijima! Znate šta, da sam ja na mestu novinara i urednika, ja bih sada bio deset puta rigorozniji prema političarima! Ako nemate para da platite kaznu, pa šta vam mogu?! Je l’ da vam skinu čin? Kažem vam, da sam novinar, bio bih deset puta oštriji, razbio bih ih! – kazao je Palma. On je „prozvao“ i lidera LDP:


– Vi novinari treba sad da istražite da li je Čedomir Jovanović deo vlasti. Javite mi, molim vas, šta ste saznali, jer ja nikako ne bih da sa tom personom budem u koaliciji – zagonetan je lider JS.


Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić kazao je da je zakon nedemokratski i da je usvojen zahvaljujući trgovini vlasti sa LDP-om. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović ponovio je da je predlog zakona skandalozan i naglasio da krivca treba tražiti u DS-u, a ne u G17 Plus.


– Nije kriv samo pas koji ujede, nego gazda koji nije motrio na njega – rekao je Todorović.


DS: Zavodimo red!


Zanimljivo je da su poslanici G17 Plus, stranke koja je insistirala na ovom zakonu, izbegavali kontakt sa novinarima, dok je šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija ocenila da se usvajanjem izmena zakona uvodi red u medijski prostor.


– Zadovoljni smo zbog usvajanja zakona, iako je njegovo donošenje pratilo dosta komplikacija – rekla je Kolundžija.


B. Bojić – D Isailović



 

Tagovi

Povezani tekstovi