Bradić opet pobegao od poslanika

Ministar kulture Nebojša Bradić nije juče bio u Skupštini Srbije kada je izglasan sporni zakon o informisanju, koji je predložilo njegovo ministarstvo. Bradić je u to vreme bio na službenom putu na Hilandaru, gde se, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, upoznavao sa tempom obnove manastira. Interesantno je da je Hilandar bio treća destinacija, posle Makedonije i Egipta, koju je Bradić posetio u proteklih desetak dana, u jeku najveće polemike o Zakonu o informisanju.


Press je juče pokušao da od ministra Bradića dobije odgovor na pitanje da li je normalno i moralno da on bude na službenom putu u danu glasanja o zakonu koji je izazvao žestoke reakcije celokupne javnosti i novinarske struke. Međutim, njegov mobilni telefon bio je nedostupan. U Bradićevom kabinetu nam je rečeno da „ne vide razlog da ministar bude u sali prilikom izglasavanja zakona“.


– Prisustvo ministra kulture glasanju o izmenama Zakona o informisanju nije neophodno, s obzirom na to da Ministarstvo više nema nikakvih ingerencija. Aktivnosti Ministarstva su okončane upućivanjem mišljenja na amandmane Narodnoj skupštini – stoji u kratkom saopštenju Ministarstva koje je dostavljeno Pressu.


Predsednik UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da nije slučajno što Bradić juče nije bio u Beogradu.


– Ja se nadam da njegovo odsustvo znači da oseća izvesnu nelagodu što je tvorac tog zakona. Verovatno ga je sramota. Isto tako mislim i da nije normalno da ministar ne bude u skupštinskoj sali – rekla je Smajlovićeva.


Interesantno je da u NUNS-u, koji nijednog trenutka nije jasno osudio skandalozni predlog zakona o informisanju, juče nisu želeli da se bave time da li je Bradić trebalo da bude u parlamentu.


– Nas ne zanima njegovo kretanje. Ne znamo zašto nije bio prisutan, možda su te posete, uključujući i ovu Hilandaru, bile ranije planirane. Možda je ministar mislio da će zakon biti usvojen u junu – rekla je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.


Raniji ministar kulture Branislav Lečić kaže da se on uvek trudio da bude u Skupštini kada su donošeni važni akti iz njegovog resora.


– Izbegavao sam da idem na put kada bi neki zakon iz moje oblasti trebalo da bude donet. Odlagao sam takva putovanja  – kaže Lečić.


Lečićev naslednik na mestu ministra kulture Dragan Kojadinović kaže da je ministar Nebojša Bradić ipak mogao da bude prisutan prilikom glasanja.


– Moram da kažem da je i u vreme kada sam ja bio u Vladi bilo slučajeva da resorni ministar nije prisutan glasanju, ali smo onda određivali nekog drugog člana Vlade da sedi u parlamentu. Obnova Hilandara je vrlo važna, ali baš zbog ujdurme oko novog zakona Bradić je mogao da bude prisutan – objašnjava Kojadinović.


Bivši ministar informisanja i zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić misli da je Bradić „trebalo da pogleda javnost u oči“.


– To samo pokazuje njegovu bahatost i osionost. Nema on ni morala, ni griže savesti. Naravno da je trebalo da bude u sali i pogleda javnost u oči, ali očigledno da su mu važniji lični interesi i promocije. Dok sam ja bio ministar, nikada mi se nije desilo da idemo na službeni put kada se izglasava neki zakon iz mog resora – rekao je Vučić.


Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić kaže da, što se njega tiče, Bradić ne mora ni da se vraća!


– Šta da vam kažem posle svega?! Što se mene i DSS-a tiče, ministar uopšte i ne mora da se vraća sa službenog puta! Bolje bi mu bilo da se sakrije u mišju rupu!


Potpredsednika SRS-a Dragana Todorovića ne čudi što je Bradić i juče bio na službenom putu:


– To samo govori o njegovom moralu. Ali ja sam siguran da će se on pojaviti na paradi ponosa, odnosno na gej paradi. Bradić će zajedno sa ministrom Svetozarom Čiplićem predvoditi tu paradu. I to u hulahopkama.


G17 Plus, stranka koja je kandidovala Bradića na čelo Ministarstva kulture, juče je ostao nedostupan za komentar o izostanku ministra sa glasanja o zakonu koji je on predložio.   


S. Vojinović 


 

Tagovi

Povezani tekstovi