Sever: Mnogi su se u državi potrudili da se ime Slavka Ćuruvije zaboravi

slika: NUNS
slika: NUNS

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever izjavila je, na godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije da bi pravosnažna presuda puno značila „najpre za porodicu, koja 24 godine čeka na nju“, ali i da bi značilo za novinarsku zajednicu kao „mali pokazatelj da ubistvo novinara ne može proći nekažnjeno“.

 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženja novinara Srbije i Slavko Ćuruvija Fondacije organizovali su danas, na godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, šetnju od restorana „Kolarac“ u Knez Mihailovoj ulici do mesta ubistva Ćuruvije u Svetogorskoj 35.

 

Na pitanje koliko će Srbija još čekati na ovu presudu i šta bi ona značila, Sever kaže:

 

„Puno bi značala, prvo za porodicu Slavka Ćuruvije, koja 24 godina čeka da se završi proces. Puno bi značilo i za novinarsku zajednicu, bio bi to mali pokazatelj da ubistvo novinara ne može proći nekažnjeno. I svi smo ovde da pošaljemo neku poruku osnaživanja svima vama, da smo uz vas, da ovakve stvari se ne bi ponavljale i da se konačno dogodi to da počinitelji ubistva Ćuruvije budu kažnjeni“, rekla je Sever za N1.

 

Propušteno je, kaže, da dođe do efektne presude.

 

„Šta je efektno? Kada je zločin počinjen, ili su novinari napadnuti, ili kada im se preti, da sistem koji treba da funkcioniše, funkcioniše, da počinioci budu privedeni i procesuirani u najkraćem mogućem roku, to je efektno. A porodica Slavka Ćuruvije 24 godine prolazi pored spomen ploče znajući da počinioci nisu kažnjeni“, rekla je.

 

Na konstataciju da mnogi mladi ljudi danas ne znaju ko je bio Slavko Ćuruvija, kaže da su se „u državnom aparatu potrudili da se on zaboravi“.

 

„U protekle 24 godine su se mnogi u državnom aparatu, u sistemu, zaista potrudili da se zaboravi i da se ne zna ni ko je počinio zločin ni ko ga je naručio ni ko je bio Slavko Ćuruvija. Prva odgovornost je na njima. Meni je drago, zato smo danas ovde, da se prisetimo Ćuruvije, važnosti njegovog rada, na to koliko je strašno njegovo ubistvo, da damo počast ali i upozorimo i da se borimo zajedno da se takav zločin ne ponovi više“, naglasila je Sever.

Tagovi

Povezani tekstovi