Održan sastanak sa predstavnicima Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu

nuns logo1

Predstavnici NUNS-a održali su 7. aprila sastanak sa predstavnicima Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, na kojem se razgovaralo o unapređenju komunikacije novinara i tužilaštva, kao i o bezbednosti novinara i postupanju tužilaštva u ovim predmetima. 

 

Na sastanku su predstavnici NUNS-a predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji”, rađenog na nivou cele Srbije, koji pokazuju da su komunikacija i razumevanje između novinara i pravosuđa na niskom nivou. 

 

Razgovaralo se o značaju uspostavljanja dobre komunikacije između pravosudnih institucija i medija kako bi javnost bila adekvatno informisana, kao i o načinima komunikacije ovog tužilaštva sa medijima. Predstavnici tužilaštva su istakli značaj dobre komunikacije, ali i probleme i nerazumevanje sa kojima se susreću u toj komunikaciji, kao i probleme u medijskom izveštavanju o pravosuđu. Istakli su spremnost da se komunikacija unapredi kroz zajedničke aktivnosti i održavanje zajedničkih sastanaka.

 

Tema sastanka je bila i bezbednost novinara, postupanje tužilaštva u predmetima u kojima su oštećeni novinari, kao i funkcionisanje sistema kontakt tačaka za prijavljivanje slučajeva i razmenu podataka. Predstavnici NUNS-a su istakli važnost funkcionisanja ovog mehanizma i hitnog postupanja u ovim predmetima. Predstavnici tužilaštva su istakli da u ovim postupcima postupaju u skladu sa Obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužilaštva i da nastoje da se komunikacija unapredi.

 

Tagovi

Povezani tekstovi