Vlast ne sme zloupotrebljavati medijsku reformu

NUNS je upozoravao Vladu i Skupštinu Srbije da će izglasavanjem Zakona o savetima nacionalnih manjina dodatno komplikovati ovaj proces i dovesti u neravnopravan položaj medijska preduzeća koja još nisu privatizovana. Odredba da Republika, pokrajina i lokalna samouprava kao osnivači glasila „mogu u sporazumu sa nacionalnim savetom u celini ili delimično preneti osnivačka prava na nacionalni savet“ proizvodi niz izuzetaka i otvara novi problem – vlasništva i finansiranja tih medija.


 Podsećamo da je Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, usvojenim u istom danu kada i Zakon o savetima nacionalih manjina, predviđeno da „osnivač javnog glasila ne može preneti niti na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila“. Ne sporeći obavezu države da poštuje dostignute standarde u zaštiti prava manjina, podsećamo da Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava državi da ima medije, izuzev javnog servisa i agencije.


 Takođe, podsećamo da su nadležni ministri u više navrata javno obećavali da će menjati Zakon o glavnom gradu i Zakon o lokalnoj samoupravi kojima je, suprotno medijskom zakonodavstvu, ozakonjeno vlasništvo države nad medijima.  


 NUNS upozorava vlast da najavljenu medijsku reformu ne sme zloupotrebljavati kako bi obezbeđivala bilo kakve političke koncesije.


 Sekretarijat NUNS-a


 U Beogradu 03. septembra 2009. godine

Tagovi

Povezani tekstovi