Upustvo za cenzuru!

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od dva ministarstva, kulture i pravde, da im dostavi uputstvo za sprovođenje nedavno izmenjenog Zakona o javnom informisanju. Narodski rečeno, u NUNS su zatražili uputstvo za cenzuru, odnosno „uputstvo za upotrebu“ Zakona o javnom informisanju, u kome bi trebalo da vlast razjasni šta se sme, a šta ne sme pisati u Srbiji.
U NUNS, koji se, podsetimo, nakon razgovora sa LDP nije usprotivio izglasavanju kontroverznog zakona o informisanju, u nedoumici su i da li mediji smeju da prenose uvredljive kvalifikacije koje političari upućuju jedni drugima, kao i saopštenja MUP u kojima se uhapšeni kvalifikuju kao kriminalci ili članovi kriminalnih grupa, pre donošenja sudskih presuda, te traže od Ministarstva kulture da rastumači na koji način treba da se postupa sa ovakvim informacijama. Predstavnici NUNS najavili su i da će ove nedelje održati javnu raspravu o ovom zakonu, iako je on usvojen, a sutra i stupa na snagu.
„Pomagajte, drugovi – dajte uputstvo“, ovom rečenicom je poznati beogradski novinar i urednik Petar Luković prokomentarisao zahtev NUNS.
– Šteta je samo što je ova „munjevita reakcija“ zakasnila svega dva meseca, taman koliko je trebalo da se Zakon smisli i po svaku cenu usvoji. Očigledno, sad kad je Zakon donesen, valja ga ljuljati, makar i ovakvom javnom raspravom uz vapaj za uputstvima – rekao je Luković.
Predsednica UNS Ljiljana Smajlović ističe da i ovo udruženje „živo zanimaju uputstva koja će ministarstva izdati u pogledu sprovođenja Zakona“ ali ističe da je za javnu raspravu o kojoj NUNS govori sada kasno.
– Da je Ministarstvo pravde radilo kako valja, ono bi nam svoje namere u pogledu sprovođenja zakona već saopštilo tokom javne rasprave. Da je ministra kulture zanimalo šta novinari, eksperti i javnost misle, sam bi organizovao javnu raspravu. Mislim da je NUNS poslužio kao smokvin list kojim je vlast „pokrila“ donošenje rđavog zakona. A sada mi se čini da bi ovo udruženje možda volelo da se u očima javnosti, makar naknadno, malo distancira od Zakona i njegovih predlagača – kaže Smajlovićeva.
Urednica Informativnog programa televizije Pink Tanja Jordović smatra da je svaka dalja rasprava o Zakonu apsurdna jer je on uveliko usvojen.
– Zakon je jednom rečju katastrofa! Taj dokument je ipak usvojen i bukvalno se postavlja pitanje čemu dalja rasprava. Već sam počela da „merim“ reči – zaključila je Jordovićeva.


G.R. -G.D.

Tagovi

Povezani tekstovi