Pomoć medijima oko primene Zakona o javnom informisanju

Predsednik tog skupštinskog tela Vlatko Ratković izjavio je Tanjugu da Odbor prati sprovođenje zakona, da će medijima biti na raspolaganju i da će sazvati sednicu kada počne redovno zasedanje, ukoliko bude takvih zahteva. On je, međutim, rekao da NUNS nedavno od tog skupštinskog tela nije tražilo autentično tumačenje izmena Zakona, već različite statističke podatke o njegovoj dosadašnjoj primeni.
„U dopisu NUNS-a nije se tražilo da Zakonodavni odbor da autentič no tumačenje odredaba zakona, ali će to skupštinsko telo pružiti svu potrebnu pomoć medijima u vazi sa primenom zakona“, rekao je Ratković. Prema njegovim rečima, u zahtevu NUNS-a tražen je odgovor na pitanje koliko prekršajnih prijava je Ministarstvo kulture podnelo protiv medija koji su kršili Zakon o javnom informisanju i koliko je tih prijava procesuirano, kao i druga pitanja. Pojedine medijske kuće najavile su da će angažovati pravnike koji bi im pomogli u tumačenju pojedinih odredbi tog zakona, a kako su njihovi predstavnici rekli Tanjugu, na osnovu toga pripremić e i interna uputstva zaposlenima. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je da pravni tim javnog servisa „sprema uputstva za novinare i urednike o načinu izveštavanja“, a glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Politika“ Dragan Bujošević da će „predložiti angažovanje pravnika koji bi pojasnili šta može da bude kažnjivo prilikom izveštavanja“. S druge strane, glavni i odgovorni urednik dnevnika „Blic“ Veselin Simonović rekao je da ta kuća ne sprema „nikakav specijalni kodeks ili pravilo ponaša povodom primene Zakona o informisanju, niti će to raditi“.
Za eventualno kršenje odredaba Zakona nadležni su trgovinski sudovi u Srbiji. Vršilac dužnosti predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Stevo Đuranović rekao je Tanjugu da su sudije tog suda obučene da sude bilo koju vrstu sporova iz svoje nadležnosti, uključujući i eventualne sporove proizašle iz prekršaja izmena Zakona o javnom informisanju. Prema njegovim rečima, trgovinski sudovi će u tim predmetima postupati kao prvostepeni, a na njihova rešenje biće moguća žalba Višem trgovinskom sudu koji će, takođe, dati mišljenje. On je naglasio da će sud „ići od slučaja do slučaja“.

Tagovi

Povezani tekstovi