Pašalić: Pritisci na medije su i dalje prisutni

Foto: MC
Foto: MC

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je danas povodom Svetskog dana slobode medija da su pritisci na medije i novinare i dalje prisutni i vidljivi su na različite načine, od etiketiranja i diskreditacije do pretnji i fizičkog napada, te pozvao medijske radnike da mu se obrate ukoliko smatraju da su im zagarantovana prava povređena.

 

Pašalić je takođe pozvao na odgovornost na javnoj sceni Srbije i apelovao na sve društvene aktere, a posebno nosioce javnih ovlašćenja da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije i novinare. Kako je naveo, on očekuje da će izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje je inicirao pre više od godinu dana u što skorijem vremenu biti usvojene.

Veoma je važno da se zakonske izmene koje sam inicirao radi zaštite novinara od onih izrečenih pretnji i pritisaka u javnom prostoru, naročito preko društvenih mreža, koje su se do sada provlačile ispod radara zakonske odgovornosti pojedinaca, ubuduće
sankcionišu, ukazao je Pašalić.

Zaštitnik građana je ovom prilikom podsetio da je pre tri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare. Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, međutim do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritisku na novinare, istakao je Zoran Pašalić.

Tagovi

Povezani tekstovi