Veran Matić: Nismo se prodali

Vest da je Radio Televiziju B92, domaću stanicu s nacionalnom frekvencijom, kupila RTL, nemački gigant i vodeća medijska grupacija u Evropi, demantovao je juče u izjavi za „Borbu“ Veran Matić, direktor i glavni i odgovorni urednik te medijske kuće. „Nije tačna vest koja ovih dana kruži gradom da je RTV B92 kupio RTL. Vlasnička struktura je ostala ista, samo što neko tendenciozno širi glasine o prodaji B92. Vlasnička struktura je ostala ista i nije nam u planu da se prodamo“, precizirao je Matić. Podsećanja radi, poslednji put se o ulasku RTL na srpsku medijsku scenu, posle više bezuspešnih pokušaja, govorilo lane u vezi s kupovinom Televizije „Avala“, kada je na „Vikipediji“, jednom od najposećenijih svetskih sajtova, TV Avala u jednom trenutku bila uvrštena među 43 televizijske stanice u Evropi koje su u vlasništvu RTL-a. Tada je tu vest prenela i B92.


Vlasništvo nad B92 dele B92 Trust (35,3 odsto), MDLF Inc. (14.5), NCA Media (21.1), Salink ltd (21.4) i mali akcionari (7,4 odsto). B92 Trust je kontrolna kompanija registrovana kao preduzeće sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) čiji je cilj, kako se navodi na sajtu B92, da očuva nezavisnu uređivačku politiku i da radi sa MDLF-om na izgradnji samoodrživosti B92. Njegovi vlasnici su 11 rukovodilaca, urednika i osnivač a B92. Vlasnici B92 Trusta, po statutu kompanije, nemaju pravo prodaje ili prenosa vlasništva, niti ubiranja dobiti od B92 u privatne svrhe na osnovu vlasniš tva u Trustu. Među 11 rukovodilaca najveći udeo u vlasništvu imaju Veran Matić (61.82) i Saša Mirković (21.82), dok je udeo preostalih 1.82 odsto. MDLF (Media Development Loan Fund) je međunarodna neprofitna organizacija koja kroz kapital, pod povoljnim uslovima, pomaže u obuci i daje dugoroč nu pomoć.


NCA Media je društvo sa ogranič enom odgovornošću za radio i televizijske aktivnosti koje je registrovano u Beogradu. Društvo je u vlasništvu NCA INVESTMENT GROUP DOO za holding poslove, proizvodnju, promet i usluge. Salink ltd. / East Capital je vodeć a nezavisna kompanija za upravljanje imovinom i kapitalom specijalizovana za finansijska tržišta istočne Evrope.

Tagovi

Povezani tekstovi