Kako komentarišete to što će Skupština Srbije za pokretanje parlamentarnog TV kanala tražiti donacije?

predsednica Udruženja novinara Srbije 


 Imam utisak, koji me možda vara, da bi vlast volela da ukloni prenose skupštinskih sednica sa Drugog programa RTS, a da uopšte nije promislila kako to da uradi, na kojoj frekvenciji, ni s kojim parama. U tom smislu nisam impresionirana onim što čujem o planovima Skupštine za pokretanje parlamentarnog TV kanala. Čini mi se da je ideja samo da se prenosi skinu sa programa RTS, koje su ljudi navikli da gledaju. Lično bih volela da postoji parlamentarni kanal, ali nisam sigurna da je to neki visoki prioritet u radu Skupštine Srbije.


Svetozar Raković
generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije


 Smatram da je svakako dobro da se RTS oslobodi nigde zakonom propisane obaveze da direktno, svakodnevno prenosi nekom često zabavne, a nekom i tužne i ružne slike iz republičkog parlamenta. Naravno da nije svejedno da li će se pokretanje parlamentarnog TV kanala finansirati od poreskih obveznika ili od donacija. Dobro je ako se za to obezbede donacije, ali je neophodno da to bude transparentno i javno.


Slobodan Kremenjak
advokat


To nije samo finansijsko, nego i pravno pitanje. Iz najave o pokretanju tog kanala ne vidi se na koji način će funkcionisati i na koji način će biti usklađen sa Zakonom o javnom informisanju i Zakonom o radiodifuziji. Reč je o pitanjima vlasništva koja su na određeni način regulisana Zakonom o informisanju, kao i o proceduri izdavanja dozvola za rad koja je regulisana Zakonom o radiodifuziji. Dakle, važno je kako će se ovaj kanal finansirati, ali su takođe značajna pitanja i kako će se program emitovati, a da bude u skladu sa zakonima.


Dragan Šormaz
poslanik DSS


Smatram da je to neozbiljno. Međutim, ne čudi me što će Skupština Srbije za pokretanje svog TV kanala da traži donaciju jer se država  samo zadužuje, a predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović podržava nesposobnu Vladu.



 

Tagovi

Povezani tekstovi