Pola tiraža-monopol

Nezadovoljni efektima Zakona o javnom informisanju Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije predlažu dopune, kojima se precizira obaveza evidencije medija i transparentnost vlasničke strukture. Dopune predviđaju i sprečavanje monopola i ograničavanje koncentracije vlasništva nad najuticajnijim medijima. Ovim predlogom bi se, radi zaštite konkurencije, osnivaču ili grupi preduzetnika zabranila koncentracija vlasništva iznad 40 odsto ukupno prodatog tiraža informativnih dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji. Vlasničko učešće pravnog ili fizičkog lica u glasilu od 50 ili više procenata, sa stanovišta koncentracije, računalo bi se kao stoprocentno, a vlasnici javnih glasila sa nedozvoljenom koncentracijom ne bi mogli sticati osnivačke uloge u drugim glasilima.


UNS i SNS traže da se i strancima, koji u oblasti javnog informisanja imaju po zakonu ista prava i obaveze kao i domaća lica, takođe ograniči vlasničko pravo u medijima bez obzira na to u kojoj državi imaju sedište. Predlogom novinarskih organizacija predviđena je obavezna evidencija osnivača čtampanih glasila kod Agencije za privredne registre, ali i njihovih distributera. Osnivači novina bi, osim naziva, sedišta, podataka o odgovornim licima, bili dužni da u prijavu unesu i podatke o vlasničkoj strukturi. Osim toga, predloženim izmenama Zakona, osnivačima i distributerima bi se uvela i obaveza da najmanje jednom godišnje javnost obavesti o vlasničkoj strukturi, poslovnim rezultatima i prosečnom tiražu. Osnivači i distributeri štampanih medija bili bi dužni da svake godine, do 28. februara, Odelenju za bonitet Narodne banke Srbije dostave izveštaj o finansijskom poslovanju za prethodnu godinu.


Predložene izmene Zakona o informisanju sadrže i kaznene odredbe, a UNS i SNS uputili su ga juče Ministarstvu kulture i informisanja i poslaničkim klubovima Skupštine Srbije.


S.Remić

Tagovi

Povezani tekstovi