Tužilac Stamenković: Ne prihvatamo odbranu da neko na mrežama nije znao šta radi

Izvor: Media Centar
Izvor: Media Centar

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković poručio je da je izuzetno bitno da svi razumeju da se za veličanje zločina na društvenim mrežama „neće prihvatiti objašnjenja ili odbrane da neko ‘nije znao šta radi’ i slično“.

 

„Svaki događaj će biti istražen i procesuiran u skladu sa Krivičnim zakonikom. Naglasiću još jednom da je naš prag tolerancije za ova krivična dela uvek bio vrlo nizak, dok je sada ravan nuli. I tako će i ostati“, rekao je Stamenković, za današnji list Nova.

 

On je naveo da tužilaštvo „očekuje da će kazne delovati na same izvršioce da više ne vrše krivična dela, ali i na građane i druga lica u najširem smislu da razumeju da će takvo ponašanje biti kažnjeno“.

 

Podsetimo, u danu kada je ubijeno osam đaka i čuvar u OŠ „Vladislav Ribnikar“ pojavio se video u kome se deca „igraju“ tako što pucaju na drugove u učionici, onako kako se to desilo nekoliko časova ranije na Vračaru.

 

Posebno surove bile su reakcije dece na društvenim mrežama koja su se šalila sa smrću dece, a hvalila ubicu.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je izjavio da je dan nakon tragedije u vračarskoj školi, na teritoriji Srbije bilo 25 intervencija „zbog groznog ponašanja omladine koja imitira ubicu i još 20 lažnih prijava“.

 

Najavio je i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama „kojima se dopadaju ubice“.

 

U MUP-u Srbije su u ponedeljak rekli da je policiji poslednjih dana prijavljeno više od 120 događaja zbog pretnji učenika, kao i objavljivanja neprimerenih sadržaja na društvenim mrežama.

 

Psihološka podrška

 

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je, u cilju podrške i psihološke pomoći porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“, nastavnicima i učenicima otvorio dve telefonske linije: 0638681757 i 0638682217. Stručnu podršku pruža tim psihologa i psihijatara iz tog Instituta.

 

Takođe, na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Dostupni telefoni su 0112685050, 0113662124 i 063310723.

 

Tagovi

Povezani tekstovi