Dačić ne može da promeni zakon

– Mogu sve da uputim na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je kazao da će se Zakon primećivati. Drugim rečima, ovo je Zakon koji je Skupština usvojila i koji će se primenjivati, a mi ćemo pažljivo pratiti način primene – rekao je Dinkić.
On nije želeo detaljnije da komentariše Dačićevo insistiranje na pisanju novog Zakona o medijima u čiju bi izradu, pored članove Vlade, bila uključena i novinarska udruženja. Govoreći o otpuštanjima u javnom sektori, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će od 1. januara 2010. godine biti manje zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji.
– U prvoj godini primene propisa o racionalizaciji i modernizaciji administracije na svim nivoima broj činovnika trebalo bi da bude smanjen za 10.000 – rekao je Dinkić, dodajući da će manji državni aparat doprineti smanjenju javne potrošnje i rasterećenju privrede.
– Broj činovnika smanjivaće se po osnovu ukidanja nepotrebnih procedura i vanrednog ocenjivanja njihovog rada. Činovnik koji dobije ocenu jedan ostaće bez posla – naglasio je Dinkić.
Komentarišući izjavu ministarke Diane Dragutinović, koja je najavila otpuštanje 14.000 činovnika iz javnog sektora, Dinkić je kazao da ta otpuštanja obuhvataju i druge sektore, a ne samo administraciju.
– Vlada će smanjiti administraciju na republičkom i lokalnom nivou za desetak hiljada u prvoj godini. Cifra od 14.000, kojom barata ministarka finansija, ne obuhvata samo administraciju, već i druge javne sektore. Pripremamo zakon kojim će se regulisati smanjivanje broja zaposlenih u administraciji, a koji bi u već u oktobru trebao da se nađe u parlamentu – rekao je Dinkić.
Na konferenciji za novinare, koju je Dinkić održao zajedno sa Oliverom Dulićem, rečeno je i da će Vlada Srbije, na sednici u četvrtak, usvojiti program subvencionisanih stambenih kredita za nove stanove. Ministri su pozvali sve građane koji nemaju obezbeđen krov nad glavom da se prijave za ovakav vid kredita, jer, kako su istakli, ovakva šansa se pruža samo jednom i nikada više. Dinkić je kazao da će za kredite moći da učestvuju oni koji imaju mesečna primanja od oko 500 evra.
– Neće se ograničavati samo na jednog člana, već će za kredit moći da učestvuju ona domaćinstva čija ukupna primanja nisu niža od 470 evra. Ovo je ujedno i program podrške građevinskoj industriji. Cilj je da građani što lakše dođu do novog stana rekao je Dinkić. Ministar je istakao da je maksimalan rok otplate kredita za subvencionisane stanove 30 godina, a da građani moraju da obezbede najmanje pet odsto učešća od vrednosti stana.
– Država će za ovakve stanove obezbediti 20 odsto beskamatnog kredita na ime učešća, a dok 75 odsto obezbeđuje poslovna banka, koja odobrava kredit onome ko kupuje stan. Ono što je novina, u odnosu na program koji je živeo pre godinu dana, jeste da u prve tri godine otplate kredita, kao i poslednjih pet godina otplate, neće postojati kamata. Krediti će biti beskamatni za sve kupce u periodu do 31. oktobra 2012. godine – napominje Dinkić. Prema njegovim rečima, subvencije važe za one građane do 45 godina starosti, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a važiće i za one građane koji žele da zamene stari stan za novi. Maksimalan iznos kredita, kako je rekao Dinkić, biće do 100.000 evra.


P. Jeremić

Tagovi

Povezani tekstovi