Primena Zakona o javnom informisanju

Ministar kulture Nebojša Bradić ponovio je da zakon o informisanju nije donet zbog pojedinca i zahvalio Ministarstvu pravde što je učestvovalo u njegovoj izradi.


„Ministarstvo pravde je dalo doprinos u kreiranju ovog zakona i ja im se zahvaljujem. Verujem da će u narednom periodu dati doprinos da se ovaj zakon sprovodi, jer je donošenje zakona samo početak i to je suština“, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić na okruglom stolu „Primena Zakona o javnom informisanju“, koje je organizovalo Nezavisno udruženje novinara.


Ministarka pravde Snežana Malović tvrdi da će pomno pratiti rad tužilaštva, sudova, organa za prekršaje svih koji će biti uključeni u primenu zakona.


Malović je napomenula da će „podići svoj glas“ ukoliko bude postojao nepravilan rad bilo kog sudskog organa u primeni izmenjenog Zakona o javnom informisanju i da, kako je navela, neće dozvoliti da se ponove dešavanja iz 1999. godine.


Tužilaštvo će postupati u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja ima veću snagu od domaćih zakona.


Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić istakao je principijelan stav tog organa da će se od krivičnog progona izuzeti svako izveštavanje novinara koje je u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima koja garantuje da mogu štititi svoje izvore informacija i otvoreno izražavati sumnju u zakonit rad državnih organa.


„Beba je rođena, sad je valja ljuljati“ konstatovao je poverenik za informacije od javnog značaja, ohrabren izjavama ministara, ali ne slažući se sa ocenom da je donet na odgovarajući način.


Upozorio je da o najspornijem delu zakona, o povredi pretpostavke nevinosti, Srbija gotovo da nema nikakvu praksu.


„Novinar kada se brani ima pravo na dva prigovora, ne samo na prigovor istine, već i na prigovor dobre vere. Novinar ima pravo da se brani i time da veruje da je pisao istinu“, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.


Iz Ustavnog suda saopšteno je da je jedan građanin podneo inicijativu za ocenu ustavnosti izmena zakona o javnom informisanju koje je republički parlament usvojio 31. avgusta.

Tagovi

Povezani tekstovi