Evropska konvencija garant medijske slobode

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da nove odredbe Zakona ne treba izjednačavati sa represivnim zakonom iz 1999. i obećala da to ministarstvo neće dozvoliti nepravilnosti u primeni novih zakonskih rešenja.
Prema njenim rečima, nadležni sud u Beogradu 1999. godine odlučivao je o 800 predmeta po Zakonu o informisanju, a od 2001. do 2003. nije bilo nijednog slučaja pred tim sudom. Dodala je, kako navodi Beta, da je od 2003. do danas u proseku godišnje pred sudom rešavano osam do deset predmeta zbog kršenja Zakona o informisanju, a izricane su novčane kazne u proseku od 50.000 dinara koje uglavnom nisu mogle biti naplaćene. Malovićeva je navela da novine u zakonu treba da zaustave neprofesionalizam u medijskom izveštavanju i spreče laž i klevetu u medijima.
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da će to tužilaštvo izuzeti od krivičnog progona novinsko izveštavanje u skladu sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima koji novinarima omogućavaju slobodu izražavanja i zaštitu izvora informacije. Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je donošenje zakonskih izmena „tek početak“ u procesu rešavanja „zapostavljenih pitanja iz proteklog perioda“ i poručio da njihovom primenom ne treba da se bave samo ministarstva pravde i kulture, već i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da će Ustavni sud oceniti usklađenost zakonske odredbe koja se odnosi na zabranu rada glasila, ali i da postoji opasnost od ugrožavanja slobode izražavanja. Ukazao je da u sudskoj praksi nema dovoljno iskustva u slučajevima povrede pretpostavke nevinosti i podsetio da se novinari uvek mogu pozivati da su određenu informaciju objavili u javnom interesu i da imaju razloga da veruju u iznete tvrdnje. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da su mediji novim zakonskim rešenjima dobili dvostepenu sudsku zaštitu, jer će u te slučajeve biti uključen i tužilac, a ne samo sudija, kao što je ranije bio slučaj.

Tagovi

Povezani tekstovi