Gužva oko poslovne dokumentacije

Beograd – Poreska policija Ministarstva finansija ušla je juče oko 14 časova u prostorije dnevnih listova Kurir i Glas javnosti da po nalogu Četvrtog opštinskog suda u Beogradu zapleni poslovnu dokumentaciju i računare na kojima se vode glavne knjige u firmama.


Međutim, radnici računovodstva i rukovodstvo novina odbili su da predaju dokumentaciju dok se ne potpiše svaki pojedinačni dokument koji treba da bude odnet.
Aleksandar Rodić, direktor jedne od firmi čija dokumentacija treba da bude odneta, kaže za Danas da oni, poučeni iskustvom iz 2000. godine kada je odneta dokumentacija bez potpisa i nikada nije vraćena, neće dozvoliti odnošenje novih dokumenata. On ističe da odnošenje dokumenata ugrožava poslovanje listova, a ako bi bio odnet i server, to bi ugrozilo direktno već sutrašnje, odnosno današnje brojeve Kurira i Glasa javnosti.
– Poreska policija se nalazi u novini od 26. juna, otkada smo im izašli u susret i pozitivno im odgovorili na svih 27 zahteva da priđu dokumentaciji, što potvrđuje naš pristanak na saradnju, ali ne pristajemo da se dokumenta iznesu bez potpisa. U prilog tome da dokumenta ne mogu biti danas odneta, svedoči i sama naredba suda, po kojoj moraju biti prisutna odgovorna lica novina, a oni su trenutno sprečeni da fizički budu u zgradi, jer su na poslovnom putu – istakao je Rodić.
Tokom pretresa u zgradi Kurira i Glasa i ispred nje se okupilo tridesetak prijatelja i saradnika listova, koji su došli da podrže opstanak ovih dnevnih novina.


I.V. Bibić

Tagovi

Povezani tekstovi