Advokati najavili krivične prijave

Beograd – Redakcija Kurira juče je oko 14 časova blokirana jakim policijskim snagama. Novinarima je zabranjeno kretanje i naloženo je da svi do daljnjeg ostanu u prostorijama lista, saopštila je redakcija Kurira.
Kako je saopšteno, policija nije dozvolila novinarima koji su se vraćali sa zadataka da ponovo uđu u redakciju, niti novinarima koji su se zatekli u redakciji da izađu iz zgrade.
Poreska policija Srbije saopštila je juče da vrši oduzimanje poslovne dokumentacije radi provere plaćanja javnih prihoda ABC produkt, čiji je direktor Radisav Rodić i sa tim privrednim društvom više povezanih pravnih lica. Proverama je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Rodić, kao odgovorno lice ovog privrednog društva, izvršio krivično delo poreska utaja iz člana 229, stav 3 Krivičnog zakonika.
Kako se navodi u saopštenju Poreske policije, postoji osnovana sumnja da je Rodić izbegao obračun i plaćanje javnih prihoda u ukupnom iznosu od 203 miliona dinara i to poreza na promet predmeta u iznosu od 115,3 miliona dinara i porez na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara.
Radisav Rodić je izjavio da je početkom 2000. nad ABC produktom pokrenut stečajni postupak, koji je okončan sredinom 2001. i da sva ta dokumenta Poreska uprava i ima na raspolaganju. On je dodao i da „odgovorno tvrdi“ kako ABC produkt u prvoj polovini 1999. godine nije imao poslovne aktivnosti.
Pravni zastupnici izdavača ovih dnevnih novina izjavili su juče da će podneti krivičnu prijavu protiv nadležnih koji su naložili akciju Poreske policije u prostorijama tih listova.
Advokat Sava Anđelković rekao je na konferenciji za novinare da će krivična prijava biti podneta protiv načelnika Poreske uprave Dejana Erića, jer je zloupotrebio položaj i prekršio prava vlasnika i izdavača dnevnih i nedeljnih listova Radisava Rodića. Anđelković je rekao da je u saopštenju Poreske policije prekršeno Rodićevo pravo na pretpostavku nevinosti, jer je, kako je objasnio, unapred označen kao počinilac krivičnih dela koja nisu dokazana.

Tagovi

Povezani tekstovi