Vlast bi nekom da bude majka, nekom maćeha

– Sve što smatra nepodobnim, vlast pokušava da ukloni i da blanko optuži. Političari žele da budu nedodirljivi, da ih niko ne kritikuje, a da zabrane novinarima i opoziciji da kritikuju. Bio sam i sam prozivan, ali mi nije padalo na pamet da se razračunavam i tražim nekakve odštete, već sam sve podnosio stoički. Smatram da javne ličnosti i političari kritike moraju da trpe, a ne da zabranjuju medije koji ih kritikuju.
Imate li utisak da se u ovom slučaju vrši pritisak na novinare?
– Naravno, cilj vlasti je da zaplaši novinare kako bi zavladalo jednoumlje. Iza svega stoje jaki centri moći, koji pokušavaju da uguše ne samo slobodno novinarstvo, već i neke partije koje smetaju režimu. Problem su dvostruki aršini. Danas sam saznao da Televizija B92 ima ogromna dugovanja od čak 8,5 miliona evra! Ali, kod njih nisu poslati poreski policajci! E, pa ne može vlast nekom da bude majka, a nekom maćeha, da Kurir puštaju niz vodu, a da za B92 duva vetar u leđa!
Kakva se poruka šalje drugim medijima?
– Najjača poruka medijima je da budu poslušni, inače bi mogli da dožive sudbinu Kurira! Uporno poručuju da ako podržavate vlast, možete da radite šta hoćete, a ako ste protiv, onda ste propali. To je užasno, jer nas vraća tri koraka nazad u razvoju demokratije. Ne može nijedan ministar da dodeljuje medijski prostor samo onima koji ga hvale. Ispada onda da živimo u najsređenijoj zemlji, a kada se malo zagrebe, ostaje trulež.
Da li je dopustivo da poreska kontrola danima ometa rad redakcije?
– Nikako! Menadžment i poslovanje treba strogo da budu odvojeni od novinarske profesije. Niko ne može da novinare oglasi nepodobnim zbog navodnih sumnji da jedna od firmi nije plaćala porez!


J.J.

Tagovi

Povezani tekstovi