Brajević: Ministar Nebojša Bradić podelio državni novac „podobnim medijima“

Na drugom mestu je magazin „Status“, koji je za projekat „Dve decenije sunovrata medija u Srbiji“ dobio milion i po dinara. To je, primera radi, duplo više nego što je „Politika“ dobila za projekat „Koliko poznaješ srpski jezik“.
Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajević, koje je na ovom konkursu dobilo oko 300.000 za internet izdanje „Ošišanog ježa“, kaže za Press da mu se čini da je novac deljen po „bliskosti sa Ministarstvom kulture“, odnosno prema tome koje je bio za, a ko protiv Zakona o informisanju.
– Nepoznato je kako su odobravani projekti, jer je konkurs bio raspisan za unapređivanje kvaliteta medijskog sadržaja. Ne znam kako „Sajt za mobilne uređaje“ B92, što je zapravo prenošenje njihovih vesti korisnicima mobilnih, unapređuje kvalitet medijskog sadržaja. Dalje, slučajno ili ne, ali među onima koji su dobili najviše novca je i magazin „Status“, koji i ne izlazi redovno, a čiji je glavni urednik Slaviša Lekić, jedan od retkih koji je podržao usvajanje Zakona o informisanju – kaže Brajović.
Glavni urednik „Statusa“ Slaviša Lekić kaže za Press da iako jeste podržao izmene Zakona o informisanju, čisto sumnja da je novac od Ministarstva kulture dobio baš zbog toga.
– Novac su dobili i „Politika“, „Vreme“ i „Danas“, koji su i te kako bili protiv ovog zakona. Pa, nije se znalo da li je bio gori „Danas“ ili Press kada se govorilo protiv Zakona o informisanju. Ali, pitanje je kako su „Politika“ i „Tanjug“ dobili ovaj novac kad su državne firme! Mi smo dobili novac za dokumentarni film o sunovratu medija od 1989. do 2009, u kome će biti reči i o podstrekivanju ratne atmosfere preko medija, pa i medijske pripreme ubistva premijera Zorana Đinđića – kaže Lekić.
U Ministarstvu kulture nije bilo „nadležnog“ da nam objasni ko je odobrio ove projekte i kojim su se kriterijumima rukovodili. Pressu je rečeno da je ministar Nebojša Bradić na sednici Vlade, da je državni sekretar Nadica Momirov na putu, a pomoćnica ministra Nataša Vučković-Lesandrić u Londonu.
– Pomoćnica ministra je zadužena za medije, ona je radila taj konkurs i najkompetentnija je, ali je u Londonu. Vraća se u petak na posao, pa pozovite – kažu u Ministarstvu.
Između ostalih, novac su dobili i diskografska kuća „Diskos“ iz Aleksandrova (600.000), koja objavljuje albume narodnih pevača za projekat „Kako reći ne drogi i alkoholu“ i ortačko društvo TV delatnosti „Petrović Branislav i ortak“ iz Petrovca (534.000) za projekat „Ima neka tajna veza“.


 B. Bojić

Tagovi

Povezani tekstovi