RTS: Prenosi Skupštine koštaju milion evra, neka nam plate pola

RTS je ocenio da protokol o saradnji sa Skupštinom treba potpisati na godinu dana, a ne do 2012. godine, kako je predložila skupštinska radna grupa.


Kolegijum RTS-a je precizirao da je Javni servis u prošloj godini prenosio 563 sata zasedanja Skupštine, a u 2009. 665 sati, i da se na godišnjem nivou troškovi prenosa kreću od 900.000 do milion evra.


– Budući da zakon ne predviđa obavezu Javnog servisa da prenosi zasedanja, ovim troškom, zapravo novcem građana Srbije, RTS praktično finansira Skupštinu kao državnu instituciju i time taj deo pretplate pretvara u svojevrsni porez. Da bi se izbeglo nezakonito prelivanje novca iz društva u državu, Javni servis smatra da Narodna skupština, odnosno budžet Srbije, treba da pokrije polovinu troškova za direktne i odložene prenose – navedeno je u pismu Kolegijuma RTS-a.


Navodi se da RTS žali što preko letnje pauze nije formiran poseban kablovski parlamentarni kanal koji bio mogao da pokrije milion domaćinstava u Srbiji, i naglašava da bi „čvršća šema“ rada Skupštine znatno olakšala posao Javnom servisu, koji, kako je naglašeno, ima mnogobrojne unapred plaćene obaveze, ali i zakonsku obavezu da određeni broj sati programa posveti dečjem, obrazovnom i kulturnom programu.


– Napominjemo da RTS radi u kriznom režimu, da su plate menadžmenta limitirane, da se štedi u svim segmentima rada i proizvodnje i smatramo nepriličnim da, mimo zakona, milion evra narodnog novca poklanjamo Skupštini – zaključio je Kolegijum RTS-a.


Profesor FPN-a Miroljub Radojković rekao je juče da RTS traži 10.000 evra po danu prenosa sednica Skupštine.


– Javni servis, kome zakon garantuje samostalnost, nema obavezu da se sa bilo kim dogovara, i uređivački tim je jedini nadležan da kaže hoće li biti prenosa i u kom obimu – kaže Radojković.


D. Luković


 

Tagovi

Povezani tekstovi