Slikanje košta

U ovu rečenicu direktora RTS-a Aleksandra Tijanića može se sažeti rezultat razgovora vođenih na sastanku radne grupe koja je trebalo da iznađe rešenje da se direktni televizijski prenosi skupštinski sesija nastave. Kamere državne televizije biće tako uključene i u utorak, 6. oktobra. Predstavnici opozicionih stranaka nisu došli na sastanak, a osim poslanika vlasti, za stolom s Tijanićem sedeo je samo Vladan Batić (DHSS). Ono što direktno niko od članova nije želeo da izgovori, a stajalo je iza njihovog oštrog protivljenja i pomisli da se ukine direktan prenos zasedanja, izgovorio je generalni sekretar Veljko Odalović, upozoravajuć i na to da bi tako nešto „opteretilo političku scenu“. U slobodnom prevodu – da bi isključene kamere značile i blokadu u samom radu Skupštine.
Inače,Tijanić je pred poslanike došao s jasnim zahtevom da RTS od Skupštine traži za godišnje prenošenje sednica pola miliona evra. Troškovi za godinu dana po, kako je naveo, zvaničnom troškovniku dostižu milion EU, ali je RTS spreman da se odrekne marketinške dobiti i da pokrije troškove svojih zaposlenih. Uz isticanje da ne postoji zakonska obaveza prenosa sednica, Tijanić je bio izričit da „vraćanje parlamentu milion evra od novca prikupljenog od samih građana znači svojevrsno oporezivanje“ na koje on lično i menadžment RTS-a nemaju pravo, već bi se čak moglo podvesti i pod krivično delo. Direktor RTS-a poručio je poslanicima i da nisu tačne njihove priče o velikoj gledanosti prenosa, jer zvanična istraživanja kažu da svaki 15 građanin povremeno gleda skupštinsku sesiju, 1,3 odsto u proseku, 6,6 odsto u rejtingu. – Niste gledani, želim da to raščistimo. Nismo došli da se cenjkamo, spremni smo da razgovaramo, da radimo kao i do sada, vi samo preuzmite obavezu, a platićete kada se steknu uslovi – poručio je Tijanić.
Svi članovi radne grupe zahtevali su nastavak prenosa sednica, nevoljno govoreći o bilo kavoj finansijskoj obavezi Skupštine, koja inače i nema svoj budžet. Poslanica DS-a Vesna Marjanović upozorila je na to da je neprimereno pretvarati protokol s RTSom u trgovinski sporazum, uz opasku da je „svima jasno da je cifra koju potražuje državna televizija prevelika za ovu skupštinu“.


S. Stanković

Tagovi

Povezani tekstovi