Neće biti licitiranja

Beograd – Radio-televizija Srbije u narednih godinu dana, od 6. oktobra kada počinje redovno jesenje zasedanje, prenosiće sednice Skupštine Srbije. Rukovodstvo RTS-a i čelni ljudi parlamenta narednih dana potpisaće protokol o saradnji kojim će se Narodna skupština obavezati da će izmirivati minimalne finansijske troškove za prenošenje plenarnih sednica, i to za period oktobar 2009 – oktobar 2010. godine. Koliko će ti minimalni troškovi iznositi, skupštinska radna grupa će proceniti naknadno – objasnila je Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, po završetku sednice Radne grupe koja se bavi TV prenosima.
Prema njenim rečima, parlament u ovom trenutku ne raspolaže s pola miliona evra koliko je Javni servis Srbije tražio kao naknadu za prenošenje skupštinskih zasedanja, ali će minimum troškova RTS-a ipak biti pokriven. Parlament će te troškove izmiriti kada bude u mogućnosti, ali je važno da protokol bude potpisan i da bude obezbeđena javnost u radu, do trenutka kada Skupština bude formirala svoj parlamentarni TV kanal, na kome se i dalje intenzivno radi, istakla je Đukić-Dejanović.
Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, obraćajući se novinarima po završetku sednice kratko je rekao: „Medijski javni servis Srbije dobio je ono što mu pripada, Narodna skupština Srbije dobila je ono što joj treba. Ja vam na tome čestitam“.
Koliko će RTS novca dobiti juče niko nije želeo da precizira, ali je Tijanić u prolazu nagovestio novinarima da neće biti licitiranja. Pretpostavlja se će se prvi čovek Javnog servisa sa parlamentom „naći“ na 420.000 evra za godinu dana.
Tokom sednice Radne grupe, Tijanić je objasnio da je ova medijska kuća u finansijskoj krizi, da građani sve teže plaćaju TV pretplatu i da su smanjeni prihodi od marketinga. Zbog toga RTS sa milion evra novca poreskih obveznika ne može da finansira najviše zakonodavno telo.
– Važno je i to što građani ne vole da gledaju sednice parlamenta. Istraživanja od januara do avgusta pokazala su da je prosečna gledanost sednica parlamenta 1,3 odsto, dok skupštinski prenosi u rejtingu iznose 6, 6 odsto gledanosti. Ne možemo da prenosimo sednice nauštrb nekih drugih obaveznih segmenata, kao što je obrazovni, a da nas vi kritikujete što te segmente nemamo u emitovanju. Skupštinski prenosi moraju da se plate i oko toga nema licitiranja. Spremni smo da prenosimo sednice u maksimalnom obimu, ali da vi preuzmete obavezu da će ta sredstva biti izmirena kad budete imali para – naglasio je Tijanić, dodajući da parlament ne sme da uređuje program Javnog servisa.
Nikola Novaković, potpredsednik parlamenta i poslanik G17 plus, rekao je da parlament treba da obezbedi čvrstu satnicu u radu plenarnih sednica, kako bi se znalo kada sednice počinju i kada se završavaju, jer bi time i posao RTS-a, koji već ima utvrđenu programsku šemu, bio olakšan. Novaković je rekao i da će do kraja godine biti donet zakon o Narodnoj skupštini, nakon čega će moći da se razgovara o kvalitetnijem praćenju rada parlamenta.


M.R. Milenković

Tagovi

Povezani tekstovi