Bačena bomba na zgradu Pinka

Na glavni ulaz televizije Pink sinoć, 15 minuta posle ponoći, bačena je eksplozivna naprava. Bombu su bacila dva nepoznata napadača sa motocikla u pokretu.


U saopštenju, koje je povodom sinoćnjeg incidenta izdalo Udruženje novinara Srbije, navodi se da UNS od policije očekuje da hitno identifikuje i privede ljude koji su noćas bacili eksploziv na zgradu RTV Pink.


I Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo bombaški napad na poslovnu zgradu TV Pink. NUNS podseća da su prošle godine tokom nasilnih protesta, posle hapšenje Radovana Karadžića, novinari i mediji bili prvi na meti demonstranata i da najnovija eskalacija nasilja na beogradskim ulicama preti istom odmazdom ukoliko država ne bude efikasna u pronalazenju i kažnjavanju napadača na Pink.


Političke stranke osudile napad


Demokratska stranka najoštrije osuđuje napad na RTV „Pink“ i traži od svih nadležnih organa da pronađu počinioce i rasvetle motive ovog napada, izjavila je portparol DS Jelena Trivan.


„DS se zalaže za pravno uređenu demokratsku državu u kojoj se ovakve stvari ne mogu dešavati“, rekla je portparol Trivan, napominjujući da su, naročito, nedopustivi napadi na medije.


Socijalistička partija Srbije osuđuje sve što bi se moglo okarakterisati kao kriminalni čin, pa samim tim i napad na zgradu RTV „Pink“ , izjavio je portparol te stranke Đorđe Milićević.


Milićević je izrazio uverenje da će nadležni organi veoma brzo imati precizne, relevantne činjenice i podatke o onome što se sinoć desilo i da će veoma brzo pronaći počinioce koji će odgovarati za taj napad.


Srpska napredna stranka osudila je bacanje eksplozivne naprave i pozvala državne organe da „napokon počnu da obavljaju svoj posao“, izjavio je član Pravnog saveta SNS-a Nikola Selaković.


Selaković je rekao da je taj napad pokazatelj stanja u srpskom društvu i da zaslužuje osudu, bez obzira da li je uzrok napada uređivačka politika te medijske kuće ili je posredi drugi razlog.


I lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović osudio je bacanje bombe na zgradu TV „Pink“, rekavši da je to „posledica atmosfere nekažnjivog nasilja koje se sve više graniči sa terorizmom“.


Jovanović je rekao da će zbog toga odbornička grupa LDP u Skupštini grada podneti inicijativu za održavanje vanredne sednice Skupštine Beograda, kako bi se izdali nalozi svim delovima gradske uprave za pripremu i hitnu primenu kratkoročnih i stalnih mera za podizanje nivoa bezbednosti u gradu.


„Mora početi najstroža primena zakona koji postoje i hitna konkretna akcija u društvu, koja će onemogućiti da se Beograd i Srbija pretvore u poprište terorističkih napada, ubistava i ugrožavanja sigurnosti svih građana“, izjavio je Jovanović putem saopštenja.


Demokratska stranka Srbije najoštrije je osudila napad na medijsku kuću „Pink“, istakavši da vlast u Srbiji mora da osigura bezbednost svim građanima i da posebno zabrinjava što se ovakav napad desio na jednu medijsku kuću.


Napad na TV Pink osudila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja zahteva da što hitnije budu pronađeni i kažnjeni huligani koji su bacili bombu.


„Da su prethodnih godina uhapšeni i najoštrije zatvorski sankcionisani oni koji su bacili bombu pod prozor stana novinara lista Vreme Dejana Anastasijevića i oni koji su pretili Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici, te da su se iza rešetaka našli svi oni koji su se proteklih godina drznuli da napadaju novinare u Srbiji, napad na TV Pink sigurno se ne bi dogodio“, navodi se u saopštenju LSV.


Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) i narodni poslanik Vladan Batić zatražio je smenjivanja u beogradskoj policiji i pravosuđu zbog rastućeg nasilja.


„Plašim se da ako to ne bude učinjeno ovde slede nova krvoprolića i zločini“, naveo je Batić u izjavi dostavljenoj medijima.


Vladimir Palikuća
 

Tagovi

Povezani tekstovi