Ručnom bombom na Pink

Dodaje se da policija intenzivno radi na ovom slučaju, o čemu je obavešten dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu.


Portparolka Pinka Tatjana Vojtehovski rekla je juče Tanjugu da napad na RTV Pink predstavlja još jedan u nizu vandalskih činova koji su proteklih dana zahvatili Beograd.


– Verujemo da policija radi svoj posao i da će počinioci biti brzo identifikovani – rekla je Vojtehovski Tanjugu i dodala da je najvažnije što nije bilo ljudskih žrtava. Kako je navela, još nije utvrđeno kolika je počinjena materijalna šteta i procena je u toku.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je juče osudilo bombaški napad na poslovnu zgradu TV Pink, u kojoj nije bilo ljudskih žrtava, i pozvalo nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce napada.


„Podsećamo da su prošle godine tokom nasilnih protesta desničarskih grupa i stranaka posle hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića novinari i mediji prvi bili na meti demonstranata nezadovoljnih izveštajima“, ističe se u saopštenju NUNS-a.


Dodaje se da najnovija eskalacija nasilja na beogradskim ulicama preti istom odmazdom i ukoliko policija, tužilaštvo i pravosuđe ne budu efikasni u pronalaženju i kažnjavanju napadača na Pink logično je očekivati nove napade.


„Svaki nekažnjen zločin poziv je na novi, zato zahtevamo od države da ubrza istrage ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, pronađe i kazni atentatore na Dejana Anastasijevića i okonča suđenje napadačima na snimatelja B92 Branka Boškovića“, navodi se u saopštenju.


„Sve dok država jasno ne stavi do znanja da će se obračunati sa kriminalcima, bez obzira odakle oni dolaze, Srbija neće biti bezbedna“, zaključuje se u saopštenju.


Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od policije da hitno identifikuje i privede ljude koji su bacili eksploziv na zgradu Radio-televizije Pink u Beogradu u noći između subote i nedelje.


„Iako motivi ovog bombaškog napada još nisu poznati, UNS upozorava da je u javnosti Srbije letos stvorena klima koja nije naklonjena medijima i novinarima“, naveo je UNS u saopštenju povodom bombaškog napada na Pink.


Izražavajući zabrinutost „za uslove u kojima će novinari u Srbiji u budućnosti moći da obavljaju svoj posao“, UNS je naveo da napad na medij koji emituje program na nacionalnoj frekvenciji ne sme proći nezapaženo i da se incident mora rasvetliti do kraja.


 

Tagovi

Povezani tekstovi