Razočarenje pristupom AntiSLAPP direktivi

Izvor:SNH
Izvor:SNH

 

Sindikat novinara Hrvatske otvorenim pismom izražava razočaranje Općim pristupom koji je usvojilo Vijeće Europske unije, u petak 9. lipnja 2023., o predloženoj direktivi Europske komisije „o zaštiti osoba koje sudjeluju u javnosti od očito neutemeljenih ili uvredljivih sudski postupci (SLAPPs)”.

 

Ovim stavom Vijeće čini korak unatrag u borbi protiv sve češćeg korištenja neutemeljenih i zlouporabnih sudskih postupaka značajno razvodnjavajući ključne odredbe u izvornom tekstu.

 

Konkretno, sljedeći veliki nedostaci ne uspijevaju pružiti učinkovit i adekvatan okvir za novinare/ke i medijske kuće:

 

(1) Ograničavanje područja primjene direktive na čiste „prekogranične” slučajeve, tj. slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a, izostavlja većinu SLAPP-ova iz područja primjene Direktive. Istraživanja pokazuju da se otprilike 90% slučajeva SLAPP-a u Europi pokreće u istoj jurisdikciji u kojoj meta tužbe ima prebivalište.

 

(2) Vrlo restriktivna definicija “očigledno neutemeljenih slučajeva” značajno slabi tekst u cjelini, posebno ključni mehanizam ranog odbacivanja tužbe, i smanjuje zaštitu dostupnu meti. Štoviše, stajalište Vijeća ne pruža meti jamstvo svrhovitosti postupka ranog odbacivanja tužbe.

 

(3) Brisanje odredbe o naknadi štete za one koji su bili meta SLAPP tužbi još je jedan pokušaj da se oslabi zaštita.

 

Ove odredbe daleko su od izvornog cilja zakona, a to je zaštita novinara, branitelja ljudskih prava i konačno prava na informacije u Europskoj uniji. To bi rezultiralo isključivanjem mnogih slučajeva iz područja primjene zakonodavstva jednostavno otežavajući ispunjavanje uvjeta za zaštitu.

 

Novinari i medijske kuće u Europi pod velikim su pritiskom, a pravno uznemiravanje jedna je od najozbiljnijih prijetnji s kojima se suočavaju. Krade im vrijeme i novac, potkopavajući njihov rad i kršeći pravo javnosti na informaciju.

 

Stoga vas molimo da javne obveze pretvorite u konkretne radnje tijekom pregovora u trijalogu i osigurate da buduće zakonodavstvo pruži smislen okvir za obavljanje novinarske djelatnosti. Samo ambiciozniji tekst koji slijedi preporuke istaknutih europskih pravnih stručnjaka će učiniti razliku; inače će to biti propuštena prilika.

 

Pozivamo  Ministarstvo pravosuđa i uprave da radi na zakonodavstvu koje će učinkovito zaštititi novinare, branitelje ljudskih prava i druge sudionike u javnosti od SLAPP-ova.

Tagovi

Povezani tekstovi