Vandali ukrali spomen-ploču Slavku Ćuruviji

„Zahtevamo da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom“, naveo je NUNS, koji je nestanak prijavio policiji.


Nestanak spomen-ploče prva je primetila istoričarka Branka Prpa. „Prolazila sam Svetogorskom ulicom i primetila da nema ploče, ali ne znam kada je ukradena. Ko god je to uradio ne samo da je oskrnavio jedno mesto, već je učinio nešto što ulazi u domen ljudske nepristojnosti. To je jedan čin koji treba da ima javnu i političku simboliku“, rekla je Prpa za „Borbu.


Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće, rekla je da je sramota mala reč ovakvo ponašanje.


„Očigledno je to odgovor na godišnjicu 5. oktobra“, smatra predsednica NUNS-a. Vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj gde je stanovao. Godinu dana kasnije NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje – da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi. Na ploči je zapisano: „Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina. U znak sećanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000“.

Tagovi

Povezani tekstovi