Simbolički akt nasilja

Spomen – ploča postavljena na mestu ubistva vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slaka Ćuruvije nestala je sa mesta njegovog ubistva u Svetogorskoj ulici u noći između četvrtog i petog oktobra. Ploča je nestala nakon dva sata ujutru, jer se pouzdano zna da je tada poslednji put viđena


„To je deo celokupne slike onoga što se već mesecima i danima kotrlja ulicama Beograda. To je politički i simbolički akt. Akt ljudi koji ne samo što nemaju pijetet prema nekom ko je izgubio život, nego onih koji bi tog čoveka ubili i drugi put. Mi treba da, kao građani ovog grada, znamo šta nam se po ulicama kotrlja“, kaže za e-novine Branka Prpa, supruga ubijenog Slavka Ćuruvije.


Ona podseća da je spomen-ploču postavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije 2000. godine, na godišnjicu Ćuruvijinog ubistva 11. aprila.


„Ni u Miloševićevo vreme niko se nije usudio da je skine, ali, eto, skinuli su je sada“, kaže Branka Prpa.


NUNS je saopštio da je prijavio policiji nestanak spomen-obeležja, vlasništva Udruženja, i u svom saopštenju zahteva „da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom“.


Na spomen – ploči ploči je zapisano: „Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik ‘Dnevnog telegrafa’ i ‘Evropljanina’. U znak sećanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000“.


Krađu ovog obeležja osudila je u utorak Liga socijaldemokrata Vojvodine.


„Užas koji izaziva sama pomisao da deset godina nisu otkrivene i osuđene ubice Slavka Ćuruvije, ovim gnusnim delom je još veći. Kada se uzmu u obzir ostali nerasvetljeni i nekažnjeni napadi na novinare i medije, poistovećivanje onih koji prete i onih kojima se preti, te dugogodišnje nesmetano pirovanje svih huligana i fašista koji se zaklanjaju iza srpstva i ćirilice, nije ni čudo da se sramota zbog varvarstva i anticivilizacijskog ponašanja u Srbiji iz dana u dan povećava“, ističe se u saopštenju LSV.


Bojan Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi