Prpa: Krađa je politički akt

Beograd – Krađa spomen-ploče Slavku Ćuruviji ima jasnu poruku. Ovo je politički akt, kaže za Danas Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga.
Podsetimo, u utorak je primećeno da je ukradena spomen-ploča novinaru Ćuruviji, koji je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj 35. Spomen-ploču je postavilo pre devet godina Nezavisno udruženje novinara. Iz NUNS-a kažu za Danas da će oni sačekati sedam-osam dana, i da će ukoliko policija ne pronađe spomen-ploču, postaviti novu.
Branka Prpa kaže da smatra da je reč o događaju koji je politički motivisan, s obzirom na to da je u ponedeljak bio 5. oktobar, godišnjica svrgavanja režima pokojnog predsednika Slobodana Miloševića. Ona dodaje da je to i deo atmosfere koja počinje da se kotrlja po ulicama Beograda, odnosno deo onoga šta se u poslednje vreme dešava na ulicama glavnog grada.
– Ovo nije slučajno i ima političku simboliku – ističe Prpa. Krađa spomen-ploče, ali i izostajanje rezultata istrage o ubistvu Ćuruvije, prema oceni naše sagovornice, jesu posledica političke klime, „jer još nisu demontirane institucije koje su u prošlosti emitovale državni teror“.
– Kao građani moramo da se zapitamo zašto država, nije efikasna u sprečavanju ovih stvari. Državni organi moraju da spreče ovakve akte političkog i kulturološkog varvarizma, kao i da zaštite imovinu i živote građana – objašnjava Prpa.


I. P.

Tagovi

Povezani tekstovi