„A sada pamet u glavu“

Beograd – Siniša Vučinić juče je uslovno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pretnji predsedniku smrću Socijaldemokratske unije Žarku Koraću i novinaru nedeljnika Vreme Milošu Vasiću.
Obrazlažući presudu, u Trećem opštinskom sudu u Beogradu, sudija Aleksandar Stepanović je rekao rekao Vučiniću: „A sada pamet u glavu i da se to ne ponovi, jer ćete, ako ponovite delo, ići u zatvor. Ovoga puta ste prošli sa uslovnom osudom jer ste porodičan čovek i pošto ste samo jednom početkom devedesetih osuđeni, ali je osuda brisana iz kaznene evidencije“. Sudija je Vučiniću savetovao da ubuduće povede računa o svom ponašanju.
Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv Vučinića zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti zato što je uputio pretnje smrću Koraću i Vasiću, poručivši im da će „proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić“.
Vučinić, koji se predstavio kao predsednik Inicijativnog odbora Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, poslao je 28. jula pismo dnevniku Glas Srpske u kojem je naveo da će pokušati „svim snagama da pomogne“ da Vasić i Korać završe kao premijer Srbije Zoran Đinđić, ubijen 12. marta 2003. godine. Vučinić je, prema informacijama Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), istog dana poslao i telegram Glasu Srpske u kojem je tom listu izrazio „saučešće zbog smrti Vasića“.
U Trećem opštinskim sudu u Beogradu, Vučinić se na jučerašnjem suđenju ponovo izvinio Vasiću i Koraću pošto su ih njegove, kako je naveo, „političke pretnje toliko uznemirile“, navodeći da im želi sve isto što i sebi – dobro zdravlje i dug život.
On je objasnio da je u pismu Glasu Srpske i telegramu nedeljniku Vreme Koraću i Vasiću, zapravo, poželeo političku smrt, budući da je bio uvređen i hteo da odgovori na prethodnu Vasićevu izjavu koja ga je „obrukala pred porodicom i decom“. Vučinić je dodao da Koraća i Vasića poštuje kao političke protivnike, jer su „dosledni anacionalizmu, kao što je on dosledan nacionalizmu“.
Vasić je juče potvrdio da je u svojoj izjavi radio stanici koju je preneo „Glas Srpske“ okarakterisao Vučinića kao „seosku ludu“, čoveka sklonog nasilju, patološkog lažova trebinjskog tipa, navodeći da je Vučinić po profesiji „agent provokator“.
Vasić, koji je na jučerašnjem glavnom pretresu saslušan kao oštećeni, izjavio je da u prvom trenutku pošto je primio telegram, nije ozbiljno shvatio pretnje, ali da je izvesnu nesigurnost osetio pošto je pregledao hronološki dokumentaciju o Vučinićevom delovanju od 1991. godine.
On je napomenuo da je posle toga uvideo da je u svojoj izjavi koja je uvredila Vučinića „bio suviše blag“ i da ga treba shvatiti mnogo ozbiljnije nego što je on to na početku mislio.
Sud je Koraća, koji je ranije saslušan kao oštećeni i nije prisustvovao jučerašnjem suđenju, uputio na parnicu radi ostvarenja odštetnog zahteva prema Vučiniću zbog pretrpljenih duševnih bolova, dok Vasić takav zahtev nije ni istakao.
Vučinić ima pravo žalbe na presudu u roku od osam dana od prijema pismenog otpravka presude.


E. H. /Ag

Tagovi

Povezani tekstovi