Obnovljeni ANEM-ov monitoring medijske scene

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Nedavno obnovljen institut medijskog monitoringa ANEM-a nadovezuje se na nekadašnji pravni monitoring koji je publikovan od 2009. do 2016. godine. Nekada neizostavan deo promišljanja i analize ovdašnje medijske scene, sada ima formu primerenu okolnostima i novim izazovima u zahtevnim vremenima.

 

Autori monitoringa (stručni tim iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić” u saradnji sa ANEM-om) bave se: slobodom izražavanja; praćenjem implementacije postojećih propisa; usvajanjem novih propisa, ali i izmenama i dopunama aktuelnih, kako iz oblasti medija, tako i iz drugih oblasti koje na direktan ili indirektan način utiču na slobodu medija; kao i analizom SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) usmerenih prema novinarima i medijima. Za izradu monitoringa koriste se javno dostupni podaci, podaci dobijeni od novinara, urednika i drugih medijskih radnika, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, kao i državnih i nedržavnih organa.

 

U domenu slobode izražavanja, monitoring sumira navode da je od početka godine do kraja maja u javnim tužilaštvima formirano 34 predmeta koji se odnose na lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. Monitoring se fokusira na primere do sada nezabeležnih napada na medijske radnike tokom proslave prvomajskih praznika. Na meti su se našli mediji koji do tada nisu bili targetirani na takav način i u okolnostima proslave Prvog maja a ne demonstracija. Primetno povećanje nivoa agresije i netolerancije u našem društvu ispoljio se prema novinarima na radnom zadatku – u Zemunu je napadnuta ekipa RTS-a dok je na Adi Ciganliji neprijatnost doživela reporterska ekipa TV Prva.

 

Analiziraju se pretnje upućene kolegama Nikoli Krstiću, Marku Vidojkoviću, Nenadu Kulačinu, Željku Matorčeviću, Milanu Šupici, Srđanu Noniću kao i slučajevi u kojima su se na meti našle redakcije vranjskog OK radija, lista Danas, TV N1 i Nova S.

 

U monitoringu se analizira proces izmena i dopuna medijskih zakona a poseban fokus je na strateškim tužbama protiv učešća javnosti (SLAPP) koje su usmerene prema novinarima i medijima. Fokus je na čak 12 tužbi koje su poslednje dve godine podnete protiv KRIK-a, kojeg su zajedničkim saopštenjem podržale brojne međunarodne organizacije za slobodu štampe.

 

Iz meseca u mesec ANEM će u okviru projekta koji je podržala Evropska unija, na sajtu Bezbedni novinari i istoimenoj mobilnoj aplikaciji objavljivati mesečni medijski monitoring. Cilj je da se na jednom mestu sakupe i stručno obrade sve relevatne informacije iz ove oblasti sa idejom stvaranja sistematizovane i relevantne baze podataka bazirane na profesionalnom integritetu stručnjaka pod okriljem ANEM-a, koji i na ovaj način pokazuje proakivnost na terenu na kojem je višedecenijsko iskustvo osnivača i članica asocijacije više nego dobra preporuka.

Tagovi

Povezani tekstovi