Koraks: Nikoga ne štedim

U intervjuu za “Politiku”, Koraks kaže da nikada nije imao blagonaklon odnos ni prema jednom vladaru. “Radim instinktivno, kako situacija zahteva, bez ikakve zadrške. Nisam imao nikakvog cenzora, naročito ne u glavi. Jedino sam vodio računa da nekoga ne uvredim, da karikatura ne bude prljava”, kaže on.


Koraks podseća da je i Zoran Đinđić bio tema njegovih karikatura, iako su privatno bili stari znanci, a Đinđić mu je čak u vreme hiperinflacije našao posao.


“Predložio mi je, u vreme strahovite hiperinflacije, da radim za nemački časopis ‘Komuna’. Dobijao sam fantastičan honorar, za jednu karikaturu – 60 nemačkih maraka. Jedino je bio problem kako da te pare dobijem. Onda sam otišao u Segedin i tamo otvorio račun u jednoj banci. Tu su mi stizali honorari. Tako sam priznao da sam strani plaćenik”, priseća se Koraks.


Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je da je Koraks, crtajući Miloševića do perfekcije, prodro u njegov mentalni sklop, tako da se vremenom pretvarao u lika iz karikature.


“To su paradoksi mog posla. Na mojim prvim Miloševićevim karikaturama, on je gledao. Imao je oči. Pošto sam tragao za njegovim pravim izrazom, nacrtao sam ga bez očiju. Video sam da je to prava stvar, da sam zapravo naslikao autizam koji je izbijao iz njegovih očiju”, kaže Koraks.


Poznati karkaturista navodi i da mu je bivši predsednik Srbije Milan Milutinović svojevremeno preneo primedbu Miloševića da njegovu suprugu Miru Marković crta ”debelu i sa cvetom u kosi“.


Priseća se i da je Milutinović čak imao i ideju da se zakupe dve strane ”Njujork tajmsa“ i objave njegove karikature, kako bi se pokazalo kakva je sloboda štampe u Srbiji, ali taj predlog je odbijen.


Primedbe je imao i bivši premijer Vojislav Koštunica koji je ocenio da Koraks pritajeno glorifikuje sve što postoji preko okeana i nipodaštava sve što postoji u Srbiji.


“Apsolutno nije tačno to oko glorifikovanja Amerike, što je još jedan dokaz da nije dobro obavešten. Napravio sam gomilu karikatura na račun SAD i američke politike”, podseća karikaturista.


Aktuelni predsednik Boris Tadić, s druge strane, otkupio je 30 Koraksovih karikatura i stavio ih u svoj kabinet. Ipak, kako kaže Koraks, Tadić je izabrao karikature koje su blagonaklone prema njemu, a nije uzeo one oštrije.
 

Tagovi

Povezani tekstovi