„Pinkov“ trenutak istine pred RRA

Televizija „Pink” pozvana je da se izjasni na narednoj sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije o emisiji „Trenutak istine” prikazanoj pre sedam dana, potvrdila je juče za „Politiku” Tatjana Vojtehovski, pi-ar ove televizije i voditelj sporne emisije.
– U dopisu koji nam je stigao stoji da treba da se izjasnimo po predstavci u vezi sa sadržajem programa emitera upućenoj od strane grupe građana. Izjašnjenje pred RRA je ovog trenutka naš prioritet i naša obaveza – objasnila je Tatjana Vojtehovski i dodala da ne želi pre toga da iznosi svoje stavove, ali će to svakako učiniti po obraćanju Savetu.
Ova emisija, u kojoj učesnici ispovedaju svoju najdublju intimu, a poligraf meri da li govore istinu ili ne, i te kako je uzburkala javno mnjenje. Razlog je pitanje postavljeno učesnici emisije J. M., koja je u detinjstvu doživela incest, a koje je glasilo „da li je tokom odnosa sa ocem doživela orgazam?”.
Sem televizije koja praktikuje ovakvu vrstu programa, na meti kritike našla se i Republička radiodifuzna agencija nadležna da prati rad RTV emitera.
– Televizija „Pink” će se o ovom slučaju izjašnjavati na sledećoj sednici ukoliko vladika Porfirije kao predsednik Saveta to stavi na dnevni red, a ja sam uveren da hoće – rekao je za „Politiku” Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, i precizirao da će pomenuta sednica biti održana u poslednjoj nedelji oktobra.
On je podsetio da po Zakonu o radio-difuziji postoje četiri nivoa sankcija koje Savet prema emiterima može da izrekne. To su opomena, javno upozorenje, privremeno oduzimanje dozvole za emitovanje programa na 30 dana, i poslednje je trajno oduzimanje dozvole.
– Ne bih da prejudiciram bilo šta, ni da će sankcije biti izrečene, ni da ih neće biti. Potrebno je sprovesti jednu proceduru. Dakle, moraju se poštovati zakonske pretpostavke i norme koje uređuju tu oblast i mi ćemo u skladu sa tim doneti svoju odluku – rekao je Karadžić.
Kako je on naveo u ranijoj izjavi za naš list, Savet je povodom ove emisije dobio pet pritužbi od kojih je samo jedna potpisana, dok su ostale bile anonimne.


M. Petrić – V. Dugalić

Tagovi

Povezani tekstovi