Nema promena Zakona o informisanju

Na konferenciji Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Bradić je rekao da se očekuje da će strategija razvoja medija, čija je izrada u toku, doprineti profesionalizaciji i usklađivanju standarda u toj oblasti. Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao da je EK preporučila da bi u donošenju svih zakona trebalo da se poštuje konsultativna praksa sa svim akterima.


Dežer nije želeo da komentariše Zakon o informisanju istučući da se te zakonske odredbe nalaze pred Ustavnim sudom Srbije.


„Ne želimo da prejudiciramo odluku suda“, rekao je on.


Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju usvojenim 31. avgusta znatno je pooštrena kaznena politika i uvedeni su privredni prestupi koji mogu dovesti do zabrane i gašenja medija.


EK: Pomoć medijima u Srbiji


Evropska komisija će finansirati novi projekat pomoći medijima u informisanju o evropskim integracijama, ukupne vrednosti od tri miliona evra, izjavio je šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.


Dežer je, prilikom prezentacije novog kruga pomoći za medije u Srbiji iz IPA fonda, rekao da je cilj tog projekta da se ohrabre mediji da aktivnije izveštavaju o procesu evropskih integracija.


„EU je i ranije davala finansijsku podršku medijskom sektoru“, rekao je Dežer podsećajući da je 2000. godine dato 17 miliona evra pomoći medijima u Srbiji.


Ovim projektom predviđeno je raspisivanje javnog poziva kojim će biti obuhvaćeno nekoliko tema o procesu evropskih integracija.


Ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić kazao je da to ministarstvo intenzivno radi na medijskoj reformi i istakao da je veoma važno da u proces reformi budu uključeni svi akteri na medijskoj sceni Srbije.


On se nada da će Strategija razvoja medija doprineti usklađivanju našeg zakonodavstva i drugih propisa sa međunarodnim standardima.


Bradić je ukazao da je završen konkurs za pomoć medijima u vreme krize i da su sada ta sredstva u fazi realizacije.


Na pitanje novinara da li se razmišlja o promeni Zakona o javnom informisanju budući da je EK iznela zamerke na način na koji je donet, on je rekao da se „o tome ne razmišlja“.

Tagovi

Povezani tekstovi