„Politika“ mora da napusti Makedonsku

Beograd – Redakcija dnevnog lista „Politika“ sa svim pratećim službama moraće uskoro da napusti zgradu u Makedonskoj ulici, zbog duga od milion evra prema Komercijalnoj banci, koja je od januara 2006. godine vlasnik ovog prostora u centru Beograda! Nova adresa najstarijeg srpskog dnevnog lista biće u ulici Despota Stefana, potvrdio je za Press advokat i član Upravnog odbora „Politike a. d.“ Jovan Simić.


– Upravni odbor je preporučio da se u cilju smanjenja troškova i zbog nagomilanih dugovanja „Politika“ preseli u poslovni prostor u ulici Despota Stefana, u zgradu pored štamparije. Ipak, ova kuća je srpski brend i zbog toga se ništa neće lomiti preko kolena niti će se ovako važne odluke donositi preko noći – kaže Jovan Simić.
37 miliona evra
On objašnjava da je Komercijalna banka postala vlasnik poslovne zgrade „Politike“ u Makedonskoj u januaru 2006. godine i da je tada prenošenjem vlasništva nad tim prostorom „Politika a. d.“ izmirila dugovanje prema ovoj banci od 37 miliona evra.
– Komercijalna banka dala je zatim deo poslovne zgrade u najam „Politici a. d.“, a prema sporazumu koji je potpisan, država je trebalo da plaća kiriju. Država je intervenisala i pomogla koliko je mogla. Međutim, nerealno je očekivati dalju finansijsku pomoć u ovako teškoj ekonomskoj situaciji. Najam za deo zgrade u Makedonskoj, koji koristi „Politika“, iznosi oko 40.000 evra na mesečnom nivou, dok drugi deo od oko 60.000 evra plaća preduzeće „Politika novine i magazini“ – navodi Simić.
On ističe da se zgrada u Makedonskoj već duže vreme ne održava i da zbog toga postoji bezbednosni rizik za zaposlene koji u njoj borave. Zasad se ne zna ko će Komercijalnoj banci platiti dug za najam koji već premašuje milion evra.
– Sva pitanja su otvorena i u stalnoj smo vezi sa upravom Komercijalne banke – objašnjava Simić.
Nekoliko razloga
Da će uprava i redakcija „Politike“ uskoro promeniti dugogodišnju lokaciju potvrdio je i profesor Fakulteta političkih nauka i član Upravnog odbora „Politike a. d.“ Slobodan Marković.
– Odluka Upravnog odbora da se preporuči napuštanje poslovnog prostora u nekadašnjoj zgradi „Politike“ nije doneta lako jer je ta zgrada simbolično vezana za sve ono što je dnevni list „Politika“ predstavljao u srpskom i jugoslovenskom društvu. Odluka je doneta iz nekoliko razloga. Zbog rezultata poslovne politike, o čemu javnost ima podatke na sajtu Agencije za privredne registre, kao i zato što zgrada više nije vlasništvo „Politike“ već Komercijalne banke i kompanija u iznajmljivanju tog prostora učestvuje sa više od milion evra godišnje – rekao je Marković.


V. Nedeljković

Tagovi

Povezani tekstovi