Krnji mesecima

Savet Republičke radiodifuzne agencija već devet meseci radi u krnjem sastavu. Umesto devet, televizijski i radio program kontroliše svega sedam članova Saveta.
Mesecima je trajao dogovor medijskih udruženja i nevladinih organizacija da izaberu svako svog kandidata. I kad su se Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije dogovorili da Skupštini predlože Gordanu Sušu i Milana Bečejića, izbor je propao! Nijedno nije dobilo 126 glasova, potrebnih za „prolaz“, jer se SPS, JS i PUPS nisu izjašnjavali.
U parlamentu se juče govorilo o „zabuni tokom glasanja“, ali se moglo čuti i da „rezultat, ipak, nije bio slučajan“.
Kako nezvanično saznajemo, G17 plus je podržavao Sušu, a DS Bečejića. Ipak, dogovoreno je da se podrži Bečejić i socijalisti su sa tom informacijom došli na sednicu. Međutim, kada su videli da svi glasaju za Sušu, šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić je svojima „mahnuo“ da ne pritiskaju tastere.
Izbor je sad vraćen na početak, a UNS i NUNS imaju skraćeni rok od 15 dana da predlože nove predstavnike u RRA. Predsednica skupštinskog odbora za informisanje Vesna Marjanović objasnila je da se Suša i Bečejić ne mogu ponovo kandidovati.
Situacija je još komplikovanija kada je reč o kandidatima NVO sektora. Kako udruženja nisu nikako mogla da se dogovore i predlože dva imena, kako je predviđeno zakonom, nadležni Odbor je skratio njihovu listu i ostavio upravo dva kandidata. Tako prazno mesto u RRA, rezervisano za predstavnika NVO, popuniće Goran Peković kao predlog Međunarodnog udruženja propagandista ili Milovan Vitezović kojeg je „delegirala“ Kulturno prosvetna zajednica Beograda.


S.S.R. -I. M.

Tagovi

Povezani tekstovi