NUNS i NDNV: Ne treba sprečavati legalni program susednih zemalja

NUNS i NDNV podsećaju na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, kao i Evropsku direktivu o prekograničnoj televiziji, na osnovu kojih članice Saveta Evrope ni na koji način ne treba da sprečavaju da se legalni program iz susedne zemlje, koji ima dozvolu za emitovanje u matičnoj zemlji, gleda i u njihovoj zemlji.


NUNS i NDNV takođe podsećaju da je Zakonom o radiodifuziji predviđeno da Savet RRA izdaje dozvole i onima koji program distribuiraju kroz kablovske sisteme, ali se Savet te obaveze nije držao sve do sada. Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima biće „selektivna“ i odnosiće se samo na televizije iz susednih zemalja. Pitamo predstavnike Saveta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susedne i koje ne emituju program na jezicima koji su slični srpskom, regulisana sva autorska prava?


NUNS i NDNV pozivaju Savet RRA da se okane arbitrarnog pristupa koji neodoljivo ima i politički prizvuk pokušaja zatvaranja Srbije u samu sebe. Pozivamo Savet RRA da se okrene rešavanju problema medija u samoj Srbiji, pošto piratske radio i televizijske stanice ponovo bujaju širom Srbije, pred čim RRA žmuri, pravdajući se da nema dovoljne zakonske nadležnosti da piratima stane na put. Istovremeno, zbog pirata ispaštaju emiteri koji imaju legalne dozvole za koje izdvajaju znatne sume novca. Ukoliko je Savetu RRA zaista stalo do reda u etru, onda neka se potrudi da prvo počisti ispred svoje kuće i uveri nas da je zaista nezavisno regulatorno telo, iako je toliko puta do sada pokazala da uopšte nije.



NUNS i NDNV
Beograd – Novi Sad 29. oktobar 2009.

Tagovi

Povezani tekstovi