Dodeljena novinarska nagrada „Dušan Bogavac“ za 2009. godinu

Po nepisanoj tradiciji, najpre je Nebojša Popov, glavni urednik „Republike“, na sebi svojstven način analizirao medijsku situaciju u Srbiji tokom 2009. godine. Apsurdnost te situacije ilustrovao je primerom nekadašnjeg glavnog egzekutora Miloševićevog režima, Aleksandra Vučiča, koji se samo deset godina nakon svoje harange protiv nezavisnih medija u vidu drakonskog Zakona o informisanju, sada javnosti predstavlja kao nekakav borac protiv medijskog mraka.


Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće govorila je o novoformiranom Fondu za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, naglašavajući katastrofalno stanje lokalnih glasila, od Bujanovca i Vranja do Subotice. Novinar Filip Mladenović je sve prisutne obradovao informacijom da je najzad stigla potvrda iz Ministarstva kulture Republike Srbije o zvaničnom upisu  Fonda „Dušan Bogavac“ u Registar fondova sa sedištem u Resavskoj 28, u Domu novinara Srbije, kako bi ubuduće mogao uspešno delovati kao novinarska zadužbina.


Prošlogodišnji dobitnik nagrade Mirko Djordjević obrazložio je u ime žirija razloge za jednoglasnu odluku da 2009. godine dobitnik bude Pavel Domonji.


Usledile su potom reči zahvalnosti dobitnika ove prestižne novinarske nagrade sa poentom da su etika i hrabrost dva stuba profesionalnog i angažovanog novinarstva. Na kraju ceremonije dodele nagrade skupu se obratila i ćerka Dušana Bogavca, Milena Bogavac – Njamcul, pročitavši dirljivu pesmu R. Kiplinga „AKO…“.



 


 

Tagovi

Povezani tekstovi