Policijska istraga počela još pre tri godine

Podsetimo, tada je na čelu MUP Srbije bio Dragan Jočić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije.


Prema nezvaničnim informacijama, Okružno javno tužilaštvo podnelo je juče i zahtev za sprovođenje istrage istražnom sudiji beogradskog Okružnog suda protiv Rodića kao predsednika Upravnog odbora i vlasnika firme Manami i Slavoljuba Kačarevića, koji je bio direktor te firme. Njima se na teret stavlja da su 2001. zloupotrebili službeni položaj, odnosno da su pribavili imovinsku korist veću od milion nemačkih maraka ili 31,5 miliona dinara po tadašnjem kursu. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna do 12 godina zatvora.


Rodić je inače i vlasnik listova Glas javnosti i Kurir, dok je Kačarević sada urednik internet izdanja Balkan magazina. Kačarević je 1999. i 2000. bio direktor štamparije Glasa.


Kako nezvanično saznajemo, Kačarević je prilikom policijskog saslušanja negirao navode koji mu se stavljaju na teret, tvrdeći da se ne seća detalja poslovanja iz 2001. Tom prilikom Kačarević je rekao policiji da se o kreditu za mašinu razgovaralo još krajem devedesetih, između ostalog i sa nekadašnjim direktorom Komercijalne banke, Ljubomirom Mihajlovićem.


Mihajlović je nekada bio prvi bankar Srbije i dugogodišnji direktor Komercijalne banke, koja je vodila brigu o novcu MUP Srbije, a bio je i predsednik Upravnog odbora BK Telekoma. I pored bliskosti s režimom Slobodana Miloševića, pominjan je i kao jedan od najvećih finansijera opozicionih partija.


Istražni sudija Okružnog suda u Beograd odredio je sinoć oko 22 časa pritvor do mesec dana Rodiću i Kačareviću. Rodiću je pritvor određen zbog mogućeg uticaja na svedoke, eventualnog bekstva i mogućeg ponavljanja krivičnog dela. Kačareviću je određen pritvor zbog eventualnog uticaja na svedoke.


Iz policije kažu za Danas da se intenzivno proverava ne samo poslovanje firme Manami već i niz drugih preduzeća na čijem je čelu bio ili je i dalje Rodić, tako da se ne isključuje mogućnost novih hapšenja u vezi sa drugim finansijskim malverzacijama.


I. Pejčić

Tagovi

Povezani tekstovi