Nezavisna udruženja na odluku RRA

Najave iz Republičke radiodifuzne agencije o usvajanju Pravilnika o kablovskim operaterima, kojim bi moglo da se zabrani emitovanje televizijskih programa susednih zemalja, izazvale su polemike na domaćoj medijskoj scene.


Osnovni razlog zbog kojeg se Republička radiodifuzna agencija odlučila na donošenje pravilnika je to što se u kablovskom sistemu Srbije emituju programi koji nemaju kupljena autorska prava za to.


Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić tvrdi za B92 da usvajanje Pravilnika nema nikakve veze sa zabranom emitovanja programa iz susednih zemalja.


Karadžić konkretno misli na programe TV stanica iz Hrvatske, Bosne i Crne Gore, koji su, kako kaže, veoma privlačni za domaće gledaocie.


Nezavisna novinarska udruženja Srbije i Vojvodine međutim prema tome imaju sasvim suprotan stav.


Predsenik NDNV-a Dinko Gruhonjić ističe da će posledica spora zbog autorskih prava, upravo biti zabrana emitovanja programa hrvatskih i još nekih televizija iz susednih zemalja kroz kablovske sisteme.


O toj temi su se u međuvremenu oglasili i predstavnici hrvatske medijske scene.


Član Veća za elektronske medije u Hrvatskoj Damir Hajduk rešenje vidi u zatamnjivanju ekrana u momentu emitovanja programa za koji nisu regulisana autorska prava.


Portparol HRT-a Janoš Remer smatra da bi dogovor o tome trebalo da postignu kablovski operater i nadležna institucija za emitovanje programa.

Tagovi

Povezani tekstovi