Članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara predstavljeni slučajevi napada, pretnji i targetiranja novinara u južnom Banatu

Izvor: Snimak ekrana N1
Izvor: Snimak ekrana N1

Skupu održanom juče u Medijskom skloništu u Pančevu prisustvovali su, pored članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, predstavnici kontakt tačaka iz pančevačke policije i tužilaštva, kao i medijski radnici iz lokalne sredine koji su doživeli pretnje i nasilje usled obavljanja novinarskog posla.

 

Predstavljen je slučaj Milana Šupice, fotoreportera nedeljnika Pančevac, na kojeg su dva muškarca fizički nasrnula nakon što je on pored puta na tezgama uslikao ‒ cveće.

 

„To se dogodilo na putu između Pančeva i Jabuke kada sam stao pored puta da kupim jagode i usput sam napravio nekoliko fotografija cveća. Nastavio sam kolima dalje, ali su me u centru sustigla tri muškarca, zaustavili su me, izvukli me iz kola, udarali me pesnicama, oduzeli aparat i uzeli karticu”, opisuje događaj Šupica i dodaje da mu je i dan-danas nejasno zašto ga je neko napao zbog fotografisanja cveća.

 

Tužioci Osnovnog javnog tužilaštva koji su postupali u ovom slučaju ‒ Miloš Dejanović, koji je i kontakt tačka, i Ljiljana Knežević, objasnili su da se u ovom slučaju reagovalo najjačim sredstvima, zbog čega su optuženi zadržani u pritvoru od 30 dana, a presuda je donesena u najkraćem roku. Nakon nešto više od mesec dana, napadačima je presuđeno ‒ osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci koja će se izvršiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuje i zabranjen im je prilazak oštećenom na 50 metara tokom godinu dana. Posle izjavljenih žalbi obe strane, kazna je potvrđena i postala je pravnosnažna. Dejanović je napomenuo da je Šupica pokazao novinarsku legitimaciju, što je kasnije omogućilo tužilaštvu da reaguje na adekvatan način.

 

Nasuprot ovom primeru dobre prakse, stoji slučaj ugrožavanja sigurnosti Slobodana Dukića, novinara sajta Pančevo Si Ti, kojem su tačno pre godinu dana ispred kuće u kojoj živi ostavljeni pogrebni venci. Nakon što je podneta krivična prijava, on je u martu ove godine od Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, koji je nadležan s obzirom na to da Dukić živi i radi u Opštini Kovin, dobio obaveštenje o odbacivanju prijave jer nije utvđeno postojanje krivičnog dela, ali bez ikakvog obrazloženja. Ipak, Jovica Milošev, kontakt tačka ispred PU Pančevo, izjavio je da policijska istraga i dalje traje.

 

Rade Đurić, član Stalne radne grupe (SRG) ispred NUNS-a, koji prati slučaj novinara Dukića istakao je da je policija u Pančevu dobro obavila posao, ali da sa tužiocima u Smederevu nije mogao da uspostavi nikakav kontakt.

 

 

Slobodan Dukić kaže da se i dalje oseća ugroženo i da taj čin doživljava kao pretnju i zastrašivanje. Novinar sajta Pančevo Si Ti dobio je pretnje nakon što je obelodanio slučajeve falsifikovanih diploma lokalnih službenika i funkcionera, među kojima je bio i pomoćnik predsednice kovinske opštine.

Opasne hajke na novinare

 

Osim pomenutih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara postoje i oblici targetiranja koji nisu krivična dela i ne gone se po službenoj dužnosti, ali prema rečima advokata Veljka Milića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred NDNV-a, često znaju da proizvedu veći osećaj ugroženosti i da budu opasniji nego klasična pretnja.

 

To je slučaj sa medijskim hajkama čiji je akter bio Nenad Živković, urednik portala Pančevo Si Ti. Milić, koji je i Živkovićev pravni zastupnik, podsetio je da je pančevački novinar bio meta medijskih napada u lokalnim medijima, u kojima su danima u dva navrata objavljivani prilozi i tekstovi prepuni gnusnih uvreda. Zbog toga je Živković podneo četiri tužbe protiv dva pančevačka medija (RTV Pančevo i ePančevo) i svi su prvostepeno (jedan i pravnosnažno) okončani u njegovu korist.

 

Ipak, kako napominje Milić, ovakvi postupci iscrpljuju novinare i odvraćaju ih od toga da se bave svojim poslom. S druge strane, navodi, problematično je i što su naknade štete u ovakvim postupcima simbolične, tako da presude nemaju ulogu odvraćanja i ponavljanja prekršaja. Slično je i sa SLAPP tužbama koje dovode do toga da novinari više vremena provode u sudu umesto u redakciji.

 

Milić je zaključio da je potrebno izmeniti krivično zakonodavstvo kako bi se bezbednost novinara poboljšala i da je i to pokušano sa izmenama Krivičnog zakonika, koje ipak nisu usvojene jer predloženo rešenje naišlo na otpor u delu javnosti zbog straha od ograničenja slobode izražavanja, ali da se nije odustalo od te ideje i da su razgovori u toku.

 

Svoj slučaj je predstavio i Petar Andrejić, urednik Starčevačkih novina, koji je dobio pretnje putem društvenih mreža nakon što je, kako je ispričao, objavio tekstove o zloupotrebama vlasnika skloništa za životinje. Pretnje je prijavio policiji, a OJT Pančevo je poslalo dokumentaciju Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, u čijoj nadležnosti su pretnje na društvenim mrežama.

Prijave za ugrožavanje bezbednosti novinara najčešće se završavaju odbacivanjem

 

Do pre samo godinu i po dana u opštinama i gradovima južnog Banata nije bilo prijavljenih napada na novinare. Ipak, tokom prošle i ove godine zabeležena su dva drastična slučaja ugrožavanja bezbednosti novinara.

 

Podaci na nacionalnom nivou pokazuju da se broj pretnji novinarima povećava, ali se raste i broj rešenih predmeta. Ipak, kako je istakla Nataša Jovanović, članica Stalne radne grupe ispred Asocijacije onlajn medija, zaposlena u Slavko Ćuruvija fondaciji, prema monitorinzima koji fondacija od 2020. radi svake godine, najveći broj predmeta za ugrožavanje bezbednosti novinara okončava se odbacivanjem krivične prijave, ali ima i osuđujućih presuda.

 

Sastanak SRG u Pančevu održan je u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara”, podržanog od Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji. Prvi ovakav događaj uspešno je održan početkom aprila u Nišu, a drugi skup krajem maja u Novom Sadu.

 

Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i član SRG rekao je da je cilj ovakvih skupova da se na lokalnom nivou uspostavi kvalitetna i produktivna saradnja između kontakt tačaka tužilaštva, MUP-a i medija, kako bi se gradio sistem brzog i efikasnog reagovanja na ugrožavanje bezbednosti novinara, ali i stvarali uslovi za prevenciju. On je dodao da su preduslovi za bezbedan rad novinara jačanje institucija i vladavine prava, kao i saradnja i solidarnost između novinara, ali i sa tužiocima, policajcima i sudijama.

 

U narednom periodu ANEM će organizovati obuke za novinare za bezbedno izveštavanje sa demonstracija i mogućih događaja sa elementima nasilja, za bezbednost na internetu i za rad SOS telefona za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara 0800100115.

Tagovi

Povezani tekstovi